latinica  ћирилица
22/05/2017 |  15:05 ⇒ 15:17 | Autor: RTRS

RUGIP - Nabavke bile u skladu sa pravilnikom

Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove Srpske tvrdi da su bile u skladu sa pravilnikom javne nabavke provedene u prošloj godini putem direktog sporazuma, koje nisu bile planirane u tom periodu, i kretale su se u visini od 1,70 do 990 KM bez PDV-a.
RUGIPP - Foto: ilustracija
RUGIPPFoto: ilustracija

"Za svaku nabavku donesena je posebna odluka u skladu sa Zakopnom o javnim nabavkama, a riječ je o nabvkama koje su pokretane u vanrednim situacijama, kao što su, na primjer, popravka vodovodnih cijevi zbog poplave, električnih i telefonskih instalacija", saopšteno je iz Uprave povodom mišljenja sa rezervom koje joj je dala Glavna služba za reviziju javnog sektora u provedenoj finansijskoj reviziji za prošlu godinu.

Iz Uprave napominju da je nemoguće pripremiti precizan plan o predmetu i vrijednostima za sve nabavke koje se provode putem direktnog sporazuma, s obzirom na 63 organizacione jedinice raspoređene širom Srpske i potrebe obezbjeđenja nesmetanog rada otklanjanjem svih nedostataka.

U saopštenju se dodaje da je Uprava u svim postupcima koji su bili predmet revizije istinito i objektivno prikazala stanje i samo za jednu nabavku dobila preporuku u vezi izmjene cijene.

"Iako je izabrana najpovoljnija ponuda, a ugovorena cijena išla na niže, na koju je ponuđač pristao, a što je išlo u korist upravi. Mišljenja smo da time Uprava nije izašla iz okvira zakonskih i podzakonskih propisa", dodaje se u saopštenju.

Iz Uprave napominju da je zbog povećanog obima posla na dan 31. decembra 2013. godine bilo 159 zaposlenih na određeno vrijeme, a na dan 31. decembra 2016. godine bilo je 66 tako zaposlenih radnika.

Direktor Republičke uprave Miloš Komljenović je, kako se navodi, do sada kontinuirano radio na rješavanju ovog pitanja, raspisujući 20 javnih konkursa od polovine 2014. godine do danas za popunjavanje upražnjenih radnih mjesta u skladu sa zakonom.

"Nemoguće je očekivati da se za kratko vrijeme u potpunosti taj nedostatak otkloni, s obzirom na to da ova Uprava ima obavezu da izvrši sve kapitalne projekte, planirane poslove i radne zadatke u okviru svoje nadležnosti date zakonom, a to ne bi mogla bez dovoljnog broja izvršilaca", dodaje se u saopštenju.

U saopštenju se napominje i da je Glavna služba za reviziju javnog sektora u izvještaju konstatovala da finansijski izvještaji Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, istinito i objektivno prikazuju, u svim materijalnim aspektima, finansijsko stanje imovine i obaveza na dan 31. decembra 2016. godine i izvršenje budžeta za godinu koja se završava na taj dan, u skladu sa propisanim okvirom finansijskog izvještavanja.

U Izvještaju je jasno navedeno da nema zloupotrebe službenog položaja, ni elemenata krivičnog djela, dodaje se u saopštenju Uprave.

Glavna služba za reviziju javnog sektora navela je u svom izvještaju kao osnov za davanje mišljenja sa rezervom da je Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove u 2016. godini zbog povećanog obima posla vršila prijem državnih službenika na određeno vrijeme na period duži od šest mjeseci bez javnog oglašavanja, a što nije u skladu sa pojedinim odredbama Zakona o državnim službenicima Srpske.

Revizija navodi i da su, prema izvještaju o realizaciji plana nabavki u prošloj godini, realizovane 154 nabavke putem direktnog sporazuma, a planirano je 29 direktnih sporazuma, što ukazuje na slabosti u procesu planiranja u dijelu koji se odnosi na procjenu potrebnih nabavki robe i usluga i njihove tržišne vrijednosti.

Izvor: Srna