latinica  ћирилица
22/05/2017 |  15:35 ⇒ 15:38 | Autor: RTRS

Izetbegović: Rusija ne vodi destruktivnu politiku prema BiH

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je da Rusija ne predstavlja destabilizujući faktor u BiH i da ne provodi destruktivnu politiku, uprkos optužbama američkih visokih zvaničnika na Balkanu i u svijetu protiv Moskve, prenosi Ruska gazeta.

Komentirišući izjavu zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja, Hojt Brajan Јija da Rusija intenzivira svoj uticaj na Balkanu i da Moskva podržava separatističku retoriku u BiH, uključujući i podsticanje odvajanja Republike Srpske, Izetbegović je rekao da, po njegovom mišljenju, Rusija to ne čini.

Izetbegović je naveo da je jasno da postoji podrška Rusije pravoslavnom dijelu Balkana, ali da Rusije neće uzrokovati štetu Srbima kroz takvu retoriku.

Ruska Gazeta piše da su izjave Izetbegovića uzrokovane povećanjem pažnje od strane SAD prema BiH. Kako piše ovaj list, 17. maja u SAD-u, na sjednici Pododbora za spoljnu politiku Predstavničkog doma, zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Hojt Brajan Јi je rekao da je cilj Amerikanaca "promovisanje mira i stabilnosti u regiji, s posebnim naglaskom na borbu protiv korupcije i vladavinu prava, kao i reformi koje su temelj američke strategije, dok povećanje transparentnosti i odgovornosti vlada pomaže u borbi protiv Rusije koja pokušava da putem korupcije ima uticaj u BiH".

List dalje navodi da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sumnja da će Amerikanci u BiH s Hojt Brajan Јiom i ambasadorkom SAD Morin Kormak na čelu uspjeti postići bilo kakav uspjeh, što njih tjera da iznose laži kako bi isprovocirali spoljno uplitanje u BiH.

- Ako se to dogodi, niko drugi neće moći okupiti dijelove BiH - prenose Dodikovu izjavu.

Izvor: Avaz