latinica  ћирилица
22/05/2017 |  16:21 | Autor: RTRS

Šojble protiv rasterećenja Grčke dugova

Njemački ministar finansija Volfgang Šojble usprotivio se prijedlogu za rasterećenje Grčke dugova, prenio je "Politiko".

Nekoliko sati pošto je ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel, koji je iz Socijaldemokratske partije, tražio od njemačke vlade da se odobri rasterećenje Grčke, konzervativac Šojble je rekao da u Njemačkoj postoji pravni okvir u kojem parlament treba da se izjasni.

Politiko ocjenjuje da je Šojble time Gabrijelu poručio da se njemački parlament neće izjašnjavati o grčkom dugu prije parlamentarnih izbora u septembru.

Gabrijel je mjesecima kritikovao Šojbleov tvrd stav prema Grčkoj, a danas je tražio da Šojble odobri rasterećenje dugova, navodeći da smanjenje dužničkog opterećenja Grčke ne smije propasti zbog otpora Njemačke.

Šojble i njegov francuski kolega Bruno le Mer rekli su danas da je grčki parlament odobrio dodatne mjere štednje što treba da obezbijedi isplatu rate pomoći prema programu dogovorenom s kreditorima, ali je Šojble jasno stavio do znanja da na sastanku u Briselu kasnije danas neće biti dogovora o dužničkom rasterećenju.

"Mi ne govorimo o novom programu već o sprovođenju programa dogovorenog 2015. godine", rekao je Šojble i dodao da "dodatne mjere" neče biti razmatrane prije završetka aktuelnog programa 2018. godine.

Izvor: Beta, RTS