latinica  ћирилица
22/05/2017 |  16:40 ⇒ 18:51 | Autor: RTRS

Tramp predsjedniku Izraela: Dosta je krvoprolića i ubijanja

Predsjednik SAD Donald Tramp rekao je u razgovoru s predsjednikom Izraela Ruvenom Rivlinom u Јerusalimu da je obnova mirovnog procesa prioritet njegove prve posjete inostranstvu otkako je izabran.
Tramp u Izraelu - Foto: AP
Tramp u IzraeluFoto: AP

Donald Tramp je u okviru te posjete danas doputovao u Izrael, drugu stanicu svog putovanja, poslije dvodnevnog boravka u Saudijskoj Arabiji.

Tramp"Dosta krvoprolića i ubijanja", rekao je Tramp u rezidenciji predsjednika Izraela, dodavši da je "biti u Izraelu nešto posebno".

Izražavajući optimizam na početku posjete Tramp je rekao da očekuje interesantne razgovore budući da "postoji veliko osjećanje za mir širom Bliskog istoka".

"Mi molimo za mir i guramo ka miru u posljednjih 100 godina i uz Božju pomoć neko će nam donijeti mir", rekao je Rivlin, kako prenosi agencija Asošiejted pres, iako je Bijela kuća nastojala da umanji izglede u bilo kakav preokret ističući simboliku posjete.

Izraelski list Harec navodi da je Tramp rekao da je ono "što se desilo u Iranu okrenulo druge dijelove Bliskog istoka ka Izraelu", navodeći da takvog osjećaja prema toj zemlji nije bilo donedavno.

Rivlin je u bašti rezidencije sa suprugom Nehamom pokazao Trampu i njegovoj supruzi Melaniji drvo badema posađeno povodom posjete. Kraj drveta je oznaka sa stihovima iz Knjige psalama na hebrejskom, engleskom i arapskom u kojima se poziva na molitvu za mir u Јerusalimu.

Iz predsjedničke rezidencije Tramp je otišao u privatnu posjetu Crkvi Svetog groba, a potom da obiđe Zid plača u jerusalimskom starom gradu pred sastanak sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom.

Tramp prvi predsjednik SAD koji je posjetio Zid plača

Predsjednik SAD Donald Tramp prvi je predsjednik te zemlje koji je posjetio Zid plača u Јerusalimu.

U toj istorijskoj posjeti, Trampa je pratio rabin Šmuel Rabinovic, koji je izjavio za radio Izrael da je sa predsjednikom SAD pročitao dva psalma, a u jednom se navodi da je Јerusalim "grad koji je ujedinjen".

 Izvor: Beta, Tanjug, RTS