latinica  ћирилица
22/05/2017 |  17:20 ⇒ 23/05/2017 | 07:12 | Autor: RTRS

Ministarstvo finansija: Neprihvatljivi stavovi Slavice Injac

Ministarstvo finansija Republike Srpske smatra neprihvatljivim i na zakonima nezasnovanim stav direktora Agencije za bankarstvo Srpske, Slavice Injac, da bi najekonomičnije bilo da superviziju sistemski značajnih banaka vrši Centralna banka BiH.
Ministarstvo finansija Republike Srpske - Foto: ilustracija
Ministarstvo finansija Republike SrpskeFoto: ilustracija


Ministarstvo finansija smatra da postoje svi potrebni uslovi za nesmetanu superviziju svih banaka u Republici Srpskoj i da bi svaka promjena u pogledu supervizije banaka u BiH predstavljala prenošenje nadležnosti sa Republike Srpske na zajedničke institucije BiH što je, kako se ističe, neprihvatljivo za Srpsku.

Iz Ministarstva su poručili da Zakonom o Centralnoj banci BiH, ovoj banci nije utvrđena nadležnost za nadzor bankarskog sektora te, shodno tome, Centralna banka BiH nije ni osposobljena za vršenje posrednog ili neposrednog nadzora nad bankama.

"Ustavom Republike Srpske utvrđeno je da Srpska uređuje i obezbjeđuje bankarski sistem, te da je Zakonom o Agenciji za bankarstvo Republike Srpske utvrđeno da je jedna od osnovnih nadležnosti Agencije sprovođenje mjera radi očuvanja stabilnosti finansijskog sektora, na koju, u najvećoj mjeri, utiče stabilnost poslovanja sistemski značajnih banaka", saopšteno je iz Ministarstva finansija Republike Srpske.

Injac je danas ocijenila da bi najekonomičnije bilo da superviziju sistemski značajnih banaka vrši Centralna banka BiH jer je u složenoj zajednici, kakva je BiH, nemoguće segmentirano vršiti nadzor nad bankama koje posluju na cijeloj teritoriji BiH.

Izvor: SRNA