latinica  ћирилица
22/05/2017 |  18:50 | Autor: RTRS

Kapenter: BiH i Kosovo su velike balkanske greške Vašingtona

Intervencija na Kosovu bila je užasan presedan koji sada progoni Zapad, ocijenio je američki stručnjak za odbranu i spoljnu politiku, Ted Galen Karpenter, u autorskom tekstu za američki "Nešenel interest".
Ted Galen Karpenter (foto: Cato Institute) -
Ted Galen Karpenter (foto: Cato Institute)

Prema njegovim riječima, intervencija na Kosovu i Metohiji bila je gori spoljnoplitički promašaj SAD od ranije intervencije u BiH jer je Amerika, nakon 78 dana bombardovanja, primorala Beograd da odustane od kontrole nad južnom srpskom pokrajinom. Nakon toga, ističe Karpenter, Srbija je morala Kosmet da prepusti NATO-u zahvaljujući rezoluciji UN - a čiji je cilj bio da, kao "smokvin list", prikrije sramotu međunarodne zajednice.

On smatra da je američki potez bio bez presedana, jer je Alijansa predvođena SAD napala zemlju koja nije ugrozila nijednu članicu NATO-a i nakon toga je prisilno odvojila pokrajinu jedne suverene zemlje, stavljajući Kosmet pod međunarodnu kontrolu.

Navodi da je takav skup "zabrinjavajućih presedana" bio dopunjen odlukom Vašingtona i "ad hok" koalicije zemalja EU koje su, kako je rekao, "bezobrazno zaobišle Savjet bezbjednosti" i podržale proglašenje takozvane nezavisnosti Kosova.

Karpenter je naveo da se kosovski presedan vratio da progoni SAD ponovo 2014. godine, kada je Kremlj povećao vojno prisustvo na Krimu i iskoristio to da nadgleda referendum u kome je Krim izglasao izdvajanje od Ukrajine.

Izvor: RTS