latinica  ћирилица
22/05/2017 |  19:52 | Autor: RTRS

Niki Hejden podlegao povredama u bolnici

Niki Hejden, bivši Moto GP šampion, podlegao je povredama u bolnici.
Niki Hejden (Foto: motogp.com) -
Niki Hejden (Foto: motogp.com)

Tridesetpetogodišnjeg Amerikanca je prošle srijede udario automobil dok je vozio bicikl u Italiji, od kada je bio na intenzivnoj njezi u bolnici Mauricio Bufalini u Čezeni – zbog teškog oštećenja na mozgu.

Iz bolnice su saopštili da je Hejden pretrpio ozbiljnu politraumu, dijagnozu koja se u medicini koristi kada osoba doživi više traumatičnih povreda.

Automobilu je od siline udarca razbijena šoferšajbna, a policija je pokrenula istragu o nesreći i ispitala je 30-godišnjeg vozača.

Prvak najbržeg šampionata na dva točka iz 2006. godine se samo tri dana prije nesreće takmičio u Superbajk šampionatu Italije.

'Klinac iz Kentakija' ostaje posljednji vozač iz Sjedinjenih Američkih Država koji je trijumfovao u 'kraljevskoj klasi', ali i kao vozač koji je spomenute 2006. prekinuo niz od pet uzastopnih titula Valentina Rosija.

Bio je dio Moto GP porodice od 2003. do 2016. godine, a vaozio je još za Hondu i Dukati. Startovao je u ukupno 218 trka, ostvarivši tri pobjede uz 28 podijuma.

Prošle godine se prebacio u seriju Superbajk, a sezonu 2016. je završio na petom mjestu. Hejden je ove sezone bio 13. na tabeli, a nastupao je za tim Red bul Honda.

U Italiju je poslije nesreće doputovalo nekoliko članova njegove porodice iz SAD, uključujući i majku i brata.

Izvor: B92