latinica  ћирилица
23/05/2017 |  07:54 ⇒ 21:48 | Autor: RTRS

Uskoro finalizacija razgovora o TE Gacko dva (VIDEO)

"Јedan pojas, jedan put" globalni je ekonomski koncept Kine, koja novim "Putem svile" 21. vijeka, teži da uveže čitav svijet. Diplomatski susreti i predavanja kineskih profesora na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci, pokušaj su da se taj koncept približi Republici Srpskoj, ali i da Srpska nađe svoje mjesto u novom svjetskom poretku.
Predsjednik Dodik sa kineskom delegacijom -
Predsjednik Dodik sa kineskom delegacijom

Više od dva milenijuma nakon nastanka "Puta svile", priprema se njegovo modernizovanje i to pomorskim putem, čime bi cijeli svijet trebalo da se uveže u globalno ekonomsko tržište.

U tom svjetskom projektu, koji kreira zemlja sa najvećim ekonomski rastom na svijetu, Srpska već ima svoj put.

- U razvoj tog kocepta ulaže se preko 100 milijardi, a znamo da je 10 milijardi određeno za zemlje 16+1, gdje pripada i Republika Srpska. Vidljivo je da je već jedan projekat iz tog paketa realizovan ovdje a to je TE Stanari - naveo je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Kina je nedavno okupila predstavnike više od 130 zemalja, gdje je predstavila novi koncept ekonomske saradnje.

- Prije sedam dana održan je Forum "Pojas i put" o ekonomskoj saradnji i tu je predložen niz projekata za izgradnju. Mislim da će ove mjere dati nove mogućnosti za brojne zemlje, uključujući BiH, u procesu izgradnje "Pojasa i puta". - navela je ambasadorka Kine u BiH Čen Bo.

Najveći projekat koji je do sada ostvaren sa Kinom je izgradnja termoelektrane Stanari, a radi se na novom projektu TE Gacko 2 i izgradnji autoputa preko Glamoča do Beograda.

Predsjednik Srpske smatra da će finalizacija razgovora sa kineskim kompanijama u vezi s TE Gacko dva biti završeni u toku ljeta.

Dodik je rekao da je kineska kompanija Dong fang u Srpskoj izgradila savremenu termoelektranu, te da se vode razgovori i već su definisani određeni odnosi u vezi sa Termoelektranom Gacko 2.

- Sa kineskim kompanijama razgovaramo i o izgradnji auto-puteva, što je za nas veoma važno, imajući u vidu potrebu da izgradimo mrežu auto-puteva u Srpskoj. Sa kineskim kompanijama stičemo sve više iskustva da bismo mogli da budemo operativni i uspješni na tom pitanju - rekao je Dodik.

On smatra da bilo veoma korisno za građane Srpske da se izuči mogućnost da se u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj uvede kineski jezik koliko je to moguće, jer najveći problem predstavlja nedostatak kadra.

- Kineska strana je spremna da pomogne u tom pogledu, putem volontera koji bi ovdje bili nastavnici - rekao je Dodik.

On je zaključio da Srpska sa Kinom ima sveobuhvatnu saradnju koja se širi na zadovoljstvo Srpske, jer je Kina najmoćnija zemlja na svijetu.

- Republika Srpska je mala zajednica, ali pristup koji Kinezi imaju, od privrednika do državnih funkcionera, je upornost i predanost da se ti odnosi održe i uspostave na najvišem mogućem nivou saradnje - poručio je Dodik.

On je nakon posjete izložbe "Put svile - novi izgled" novinarima u Banjaluci rekao da je danas važan dan u Republici Srpskoj i Banjaluci jer su zahvaljujući naporima koje ulaže ambasador Kine u BiH Čen Bo sa institucijama Srpske, njeni građani u prilici da prodube znanja i iskustva u vezi sa Kinom koju osjećaju kao prijateljsku zemlju i žele da imaju što više saznanja o njoj.

Dodik je pozvao sve građane da posjete izložbu da bi vidjeli detalje iz svakodnevnog života Kine.

Dodik na izložbi

Ambasador Kine u BiH Čen Bo rekla je da je Termoelektrana u Starima jedna od ranih postignuća inicijative "Pojas i put" i predstavlja dobar početak za Republiku Srpsku za dalje učešće u izgradnji ove inicijative.

- Ova inicijativa ne odnosi se samo na ekonomsku saradnju i izgradnju infrastrukture, već uključuje i međuljudske veze. Opredijeljeni smo da se građani Srpske više upoznaju sa Kinom i da se umanji udaljenost Srpske, BiH i Kine - rekla je Čen.

Na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci danas je održano predavanje uglednog profesora iz Kine Јi DŽuna.

Profesor Јi DŽun istakao je da Kina predlaže zajedniči ekonomski razvoj svih zemalja, za šta je neophodno promovisati inicijativu "Kina - pojas i put".

- Svijet je danas uzajamno zavisan. Proces ekonomske globalizacije je pred velikim izazovima i zato je neophodno podržati inicijativu "Kina - pojas i put", odnosno zajedničku budućnost za cijeli svijet - rekao je Јi.

On je rekao da su navedenom inicijativom već povezani Azija, Evropa i Afrika i istakao da je ovu inicijativu prije nekoliko godina pokrenuo predsjednik Kine Si Đinping

Predsjednik Srpske Milorad Dodik istakao je da je Kina, kao globalni ekonomski i vojno-politički faktor u svijetu, zainteresovana za globalne procese, a da Srpska ima interes za saradnju sa ovom zemljom.

"Kini odgovara politika jačanja države i njene uloge u ekonomiji. Ova zemlja promoviše desuverenizaciju država u smislu stvaranja uslova za razvoj ekonomije, prije svega razvojem infrastrukture, za razliku od globalizacije koja se zasniva na ulogama multinacionalnih kompanija", rekao je Dodik nakon predavanja. On je naglasio da Republika Srpska ima interes za razvoj infrastrukture i saradnju sa Kinom.

Premijerka Željka Cvijanović je rekla da Srpska može imati ekonomski interes ukoliko bude uključena u koncepte koje sprovodi Kina.

"Imamo dobre uslove za uspostavljanje sve jačih i bližih veza Republike Srpske i Kine. Srpska se može dobro uklopiti u koncept koji promoviše i sprovodi Kina, odnosno onaj kojim se podrazumijeva globalni razvoj postavljen na drugačijim osnovama od postojećeg", rekla je Cvijanovićeva i dodala da postoji potreba za uvođenjem kineskog jezika u obrazovni sistem u Republici Srpskoj.

Predavanju su prisustvovali ministri u Vladi Republike Srpske, predstavnici Narodne skupštine, Vijeća naroda, Akademije nauka i umjetnosti, lokalnih zajednica, studenti i profesori Fakulteta političkih nauka, zvanice iz javnog i društvenog života.