latinica  ћирилица
23/05/2017 |  11:16 ⇒ 17:00 | Autor: RTRS

Cvijanović: Uvažavati ustavne nadležnosti nivoa vlasti u BiH

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas u Banjaluci da je za rješavanje svih važnih pitanja u procesu evropskih integracija potreban dijalog, međusobna saglasnost i uvažavanje ustavnih nadležnosti različitih nivoa vlasti u BiH.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

Cvijanovićeva je u razgovoru sa generalnim direktorom Direktorata Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Kristijanom Danijelsonom izrazila nadu da će svi nivoi vlasti u BiH pokazati jednaku posvećenost procesu pristupanja EU.

Ona je informisala Danijelsona o ključnim reformskim mjerama koje Vlada Srpske u kontinuitetu realizuje u skladu sa Akcionim planom Republike Srpske za sprovođenje Reformske agende, naglasivši da je za uspješnu realizaciju predviđenih reformi od izuzetnog značaja saradnja entiteta kao nosilaca reformskih procesa u BiH.

Cvijanovićeva je istakla da su institucije Republike Srpske uspješno završile izradu odgovora na pitanja iz Upitnika Evropske komisije, te da predstoji faza objedinjavanja odgovora za koju je neophodno da bude realizovana u skladu sa usaglašenim sistemom koordinacije i u okviru za to predviđenih tijela.

Sastanku su prisustvovavali šef delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark i ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić.

Cvijanović se sastala i sa britanskim ambasadorom, Edvardom Fergusonom 

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović je tokom današnjeg sastanka sa ambasadorom Velike Britanije u BiH Edvardom Fergusonom u Banjaluci ponovila da Vlada Srpske ostaje posvećena reformskim procesima, te da institucije Srpske u kontinuitetu ispunjavaju svoje obaveze.

Naglašena je potreba da politički akteri i predstavnici vlasti na svim nivoima u BiH aktivno učestvuju u tim procesima uz koordinaciju i uvažavanje ustavnih nadležnosti.

Iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću je saopšteno da su sagovornici razmijenili mišljenje i o mogućnostima za unapređenje ekonomske saradnje između zemalja regiona. Naglašena je potreba da ekonomske teme budu prioritet u radu izvršnih vlasti na različitim nivoima.

Izvor: SRNA