latinica  ћирилица
23/05/2017 |  11:41 | Autor: RTRS

Tanasković: Ukoliko Priština obnovi zahtjev za Unesko, spremni smo

Srbija je spremna za diplomatsku borbu ako Priština odluči da ove godine obnovi zahtjev za prijem u Unesko, kako bi takvu pravno, politički, kulturno i moralno neprihvatljivu akciju spriječila, kaže ambasador Srbije u Unesku Darko Tanasković.
Darko Tanasković (foto: www.studiob.rs) -
Darko Tanasković (foto: www.studiob.rs)

Tanasković je za prištinski list na srpskom jeziku Јedinstvo rekao da je preduslov za uspješno nastupanje - svesrpsko jedinstvo, to jest da se, kao u završnoj fazi kampanje 2015, okupe i koordinisano djeluju sve državne i društvene institucije, kao i SPC.

- Ima najava da se vlasti u Prištini nose mišlju da ove godine obnove zahtjev za prijem "Kosova" u Unesko. Takvu ambiciju je, pored ostalih, nedavno u Komitetu za spoljne poslove Evropskog parlamenta saopštio i ministar inostranih poslova Enver Hodžaj. To, naravno, još uvijek ne znači da će zahtjeva i biti - navodi Tanasković.

Prema njegovim riječima, pojedini tamošnji analitičari, a i strani savjetnici, smatraju da bi podnošenje zahtjeva bilo krajnje rizično, budući da na samom Kosovu nisu izvršene neke pravne i institucionalne radnje, prvenstveno u vezi sa institucionalnom zaštitom srpskog kulturnog i duhovnog nasljeđa, koje bi zahtjev učinile kredibilnijim.

- Ako u Prištini, ipak, bude odlučeno da se pokuša s podnošenjem zahtjeva, Srbija je naravno spremna za diplomatsku borbu kako bi takvu pravno, politički, kulturno i moralno neprihvatljivu akciju spriječila - ističe ambasador.

On kaže da ima nagovještaja da bi neke zemlje mogle promijeniti stranu u odnosu na glasanje od prije dvije godine, čak i kod nekih država za koje se smatra da je njihov stav u vezi sa pitanjem Kosova, uključujući i njegov prijem u međunarodne organizacije, nepomjerljivo utvrđen.

Eventualnim prijemom Kosova u Unesko, smatra on, bila bi svakako stvorena nova situacija u pogledu formalnog statusa srpskih srednjovjekovnih svetinja i univerzalno vrijednih kulturnih spomenika, ali im time ne bi mogla biti poreknuta pripadnost srpskoj kulturnoj tradiciji.

Kako kaže, u dokumentima Uneska srpsko nasljeđe bi bilo tretirano u skladu sa teritorijalnom pripadnošću, kao kulturna dobra na Kosovu, u tom smislu samo uslovno kosovska, a nikako albanska.

Upitan kakve bi sve posljedice po Srbiju i srpski identitet imao prijem Kosova u Unesko, odgovara da su srpski narod i njegov identitet preživjeli i teža iskušenja.

- Srbi su u svemu bitnom ostali Srbi i poslije pet vijekova osmanlijske, muslimanske vlasti. Na to treba da računaju svi oni koji bi da izbrišu srpsko ime ili da ukinu srpsko postojanje u istorijskim srpskim zemljama - zaključio je Tanasković.

Izvor: RTS