latinica  ћирилица
23/05/2017 |  17:03 ⇒ 18:21 | Autor: RTRS

Banjaluka: Urediti oblast kablovske kanalizacije (VIDEO)

Na sjednici grada Banjaluka odbornici su raspravljali o Prijedlogu odluke o visini naknade za postavljanje kablovske kanalizacije za komunikacijske kablove i sisteme. Kablovski operateri ubuduće gradu bi trebalo da plaćaju naknadu od koje se očekuje dodatni prihod u budžetu.
Skupština Grada Banjaluka - Foto: RTRS
Skupština Grada BanjalukaFoto: RTRS

Opozicija smatra da je do sada ova oblast bila neuređena i postavljaju pitanje odgovornosti nadležnih službi koje do sada nisu reagovale na bespravno građenje i rad telekomunikacionih mreža i uzurpaciju desetina kilometara kablovske kanalizacije.

Nezavisni odbornik u Skupštini grada Banjaluka Zoran Talić ocijenio je da prijedlog odluke o kablovskoj kanalizaciji treba dosta doraditi, jer reguliše samo izgradnju nove kablovske kanalizacije, ali ne rješava pitanje nelegalno izgrađene kanalizacije.

"I ako bude realizovana nova odluka, sredstva koja se budu prikupljala biće mala. S druge strane, iako bi prihod od naknada za nelegalno izgrađenu kanalizaciju bio mnogo veći, ta sredstva se ne prikupljaju", rekao je Talić.

Prema prijedlogu odluke, kablovski operateri ubuduće bi trebalo da gradu plaćaju naknadu od 10 pfeninga bez uračunatog PDV-a, po metru za korišćenje putnog i ostalog zemljišta za postavljanje kablovske kanalizacije. Ovim bi gradski prihodi trebalo da budu povećani za 200.000 maraka na godišnjem nivou.

"Grad po tom osnovu do sada nije naplatio na jednu KM prihoda, iako neke druge lokalne zajednice od kablovskih operatera uredno naplaćuju određene naknade za postavljenu kablovsku kanalizaciju", rekao je gradonačelnik Igor Radojičić.

Pred odbornicima su i prijedlozi o izmjenama regulacionih planova, izvještaji o radu gradskih preduzeća i Akcioni plan zapošljavanja za 2017. godinu.