latinica  ћирилица
23/05/2017 |  21:56 | Autor: RTRS

Kurc: Mladi najčešća meta radikalizacije

Mladi su najčešća meta radikalizacije, pa su potrebni veći napori na sprečavanju pokušaja ekstremista da ih vrbuju i navode na nasilni ekstremizam, izjavio je austrijski ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc na otvaranju foruma na temu borbe protiv terorizma u Beču koji je organizovao OEBS.

Kurc je rekao da nijedna zemlja na području djelovanja OEBS-a nije imuna na radikalizaciju i terorizam i da se protiv toga može boriti samo saradnjom i zajedničkim naporima, kojim bi se, prije svega, zaštitili mladi.

Austrijski ministar je naglasio važnost saradnje sa medijima, naročito sa društvenim mrežama, kako bi se razvile mjere za uklanjanje terorističke propagande, kao i međusobne saradnje policije o pitanju razmjene podataka, navodi se u saopštenju OEBS-a.

Na forumu u Beču je ove godine učestvovalo 500 zvaničnika, među kojima su bili ministar spoljnih poslova Austrije Volfgang Sobotka, generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer, belgijski ministar unutrašnjih poslova Јan Јambon, ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, kao i predsjedavajući kancelarije OEBS-a za borbu protiv radikalizacije i nasilnog ekstremizma Piter Nojman.

Izvor: SRNA