latinica  ћирилица
24/05/2017 |  08:12 ⇒ 14:38 | Autor: RTRS

V.Britanija: Nivo prijetnje od terorizma "kritičan", raspoređuje se vojska

Britanija je podigla nivo prijetnje od terorizma na "kritičan" što znači da se smatra da je moguć novi napad, izjavila je britanska premijerka Tereza Mej. Premijerka predsjedava današnjim sastankom Komiteta za vanredne situacije, poznatim kao Kobra.

Na sastanku u Dauning stritu razmatraju se izvještaji istrage o samoubilačkom bombaškom napadu u Mančesteru.

Mej je jutros navela da se raspoređuju vojnici kako bi pomogli naoružanim policajcima, prenio je AFP.

"To je mogućnost koju ne možemo da ignorišemo da postoji šira grupa pojedinaca povezana sa ovim napadom", rekla je Mej nakon samoubilačkog bombaškog napada u kojem su ubijene 22 osobe, među kojima su i djeca, na koncertu američke pjevačice Arijane Grande u Mančesteru.

Britanska policija uhapsila je danas tri osobe zbog samoubilačkog bombaškog napada  u Mančesteru.
Kako se navodi, uhapšena su tri muškarca u južnom dijelu Mančestera, prenijele su agencije.

Ovim je ukupan broj uhapšenih u vezi sa napadom povećan na četiri.

Kao osumnjičeni za napad identifikovan je Salman Abedi koji je rođen i odrastao u Britaniji. Abedi je iz Mančestera, a roditelji su mu libijskog porijekla.

U međuvremenu, zdravstveni zvaničnici Mančestera saopštili su danas da je u napadu na koncertu povrijeđeno 119 ljudi.

DŽon Raus, direktor Službe za zdravstveno i socijalno osiguranje u široj mančesterskoj oblasti, rekao je da su 64 osobe zadržane u bolnici, od kojih je 20 u kritičnom stanju.

U napadu su poginule 22 osobe, a četiri žrtve su identifikovane — Safi Rusos (8), Olivija Kempbel (15), DŽordžina Kalender (18) i DŽon Etkinson (28), prenosi Bi-Bi-Si.

Takozvana Islamska država preuzela je odgovornost za ovaj samoubilački napad.

Britanska premijerka Tereza Mej je potvrdila da je Abedi (23) rođen i odrastao u Britaniji.

Britanski "San" je na naslovnoj strani objavio njegovu fotografiju zajedno sa osmogodišnjom žrtvom Safi.

Ljudi koji su preživjeli bombaški napad u koncertnoj dvorani u Mančesteru kažu da je bezbjednosna provjera pred koncert bila nasumična.

Јoš nije jasno kako je bombaš ušao neprimjećen. Eksplozija se dogodila čim su se i svjetla upalila poslije koncerta.

Većina od 130 poginulih u novembru 2015. u napadima na više mjesta u Parizu bili su gledaoci u koncertnoj dvorani Bataklan.

Protokol bezbjednosne provjere pred javne događaje se razlikuje od zemlje do zemlje i od prostora do prostora. Stručnjaci za bezbjednost kažu da je možda trebalo da se kontolisani prostor proširi i izvan sale u Mančesteru.


U Britaniji djeluje 3.000 džihadista

Na ulicama Britanije djeluje više od 3.000 džihadista, a špijuni i policija ne mogu da se izbore sa velikim brojem radikalizovanih mladića i djevojaka.
 
Oko 850 Britanaca otišlo je da se bori zajedno sa Islamskom državom, kada je ova grupa zauzela velike dijelove Sirije i Iraka, piše Dejli mejl. Nakon što je ID ostao bez velikih dijelova teritorije esktremisti sa britanskim pasošima počeli su da se vraćaju nazad u Englesku tako da postoji realna opasnost da će oni organizovati nove napade.

Obavještajne službe i policija ne mogu da izađu na kraj sa velikim brojem ekstremista, jer je za praćenje samo jednog osumnjičenog u periodu od 24 časa potrebno 30 radnika službi bezbjednosti.

Prema riječima Marka Roulija, britanskog zvaničnika za borbu protiv terorizma, snage bezbjednosti su u protekle četiri godine osujetile najmanje 13 planiranih napada.

Izvor: Tanjug, Beta/AP, Srna