latinica  ћирилица
24/05/2017 |  08:25 ⇒ 17:49 | Autor: RTRS

Danas u 13 časova presuda u slučaju Milan Mandić i Elta

Sud BiH danas će izreći presudu predsjedniku Udruženja porodica nestalih lica Sarajevsko-romanijske regije Milanu Mandiću i novinarima Televizije "Elta", optuženima za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.
Suđenje Mandiću - Foto: RTRS
Suđenje MandićuFoto: RTRS

Na ročištu održanom 17. maja, tokom iznošenja završnih riječi, tužilac Tužilaštva BiH Izet Odobašić zatražio je da Sud izrekne uslovnu kaznu kao opomenu da se ovakva djela više ne ponavljaju. Za pravno lice "Stijena" iz Ljubinja, čija poslovna jedinica djeluje u okviru "Elte", tužilac je predložio novčanu kaznu u iznosu ne manjem od 50.000 KM.

Mandićev branilac Dragiša Јokić i branilac novinara "Elte" Vlado Adamović zatražili su oslobađajuću presudu, ističući da je optužnica nepotpuna, kontradiktorna, da ima diskriminatorske elemente, kao i da Tužilaštvo nije izvelo nijedan dokaz da su optuženi novinari prekršili novinarski kodeks, jer bi u suprotnom reagovala Regulatorna agencija za komunikacije.

Odbrana je predočila dokaze da su i nad Srbima 1992. i 1993. godine počinjeni ratni zločini u Skelanima, Kravicama i Potočarima, da Mandić ništa nije izmislio i da je njegovo legitimno pravo da iznese mišljenje o događaju.

Krivičnu prijavu protiv Mandića i novinara "Elta" televizije podnijeli su predstavnici bošnjačkih udruženja iz Srebrenice zbog Mandićeve izjave 19. februara 2014. godine, kada je u vezi sa javnim istupima Munire Subašić i Hatidže Mehmedović, koje predstavljaju Udruženje "Majke Srebrenice", između ostalog, rekao da će "njihove govore stići Božija pravda".

Izvor: SRNA