latinica  ћирилица
24/05/2017 |  08:37 ⇒ 09:00 | Autor: RTRS

Svečana akademija povodom 25 godina Univerziteta u I.Sarajevu

Univerzitet u Istočnom Sarajevu organizovaće danas, na Dan univerziteta i jubileja četvrt vijeka postojanja, svečanu akademiju i promociju doktora nauka.
Univerzitet u Istočnom Sarajevu - Foto: RTRS
Univerzitet u Istočnom SarajevuFoto: RTRS

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović prisustvovaće danas u Istočnom Sarajevu svečanoj akademiji povodom obilježavanja Dana Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Svečanoj akedemiji prisustvovaće i ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić, kojoj će biti uručena Povelja za naročite zasluge i izuzetan doprinos razvoju Univerziteta, koju je Senat Univerziteta u Istočnom Sarajevu dodijelio Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Univerzitet u Istočnom Sarajevu predstavlja jedno od središta intelektualnog života Republike Srpske i BiH, a nastavu na ovoj visokoškolskoj ustanovi trenutno pohađa više od 13.000 studenata, dok je od osnivanja studije završilo oko 18.000 studenata.

Univerzitet već 25 godina, u 10 gradova u kojima su smješteni fakulteti i akademije, pruža mladim ljudima šansu da uđu u svijet nauke, umjetnosti, znanja i inovacija, saopšteno je iz Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

"Dislociranost fakulteta i akademija posebna je specifičnost našeg Univerziteta, što pruža mogućnost mladim ljudima da nastave školovanje na ovoj visokoškolskoj ustanovi i bez napuštanja svojih mjesta stanovanja", navodi se u saopštenju.

Iz Univerziteta ističu da njihovi studijski programi prate savremene naučne trendove i naučna saznanja, te da nastoje da ih što više usklade sa aktuelnim kretanjima na tržištu rada i usaglase sa potrebama privrednog okruženja.

Univerzitet baštini tradiciju jedne od prvih visokoškolskih institucija u BiH - Bogoslovije u Sarajevu koja je osnovana 1882. godine i u kojoj su se, osim bogoslovskih, izučavali i svjetovni predmeti.

Kao prva srpska visoka škola u BiH, Bogoslovija u Sarajevu predstavlja maticu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Ova visokoškolska ustanova osnovana je odlukom Narodne skupštine Republike Srpske 14. septembra 1992. godine pod imenom Univerzitet u Sarajevu Republike Srpske, a nastava se počela izvoditi na prvih pet fakulteta u oktobru akademske 1993-94. godine.

Početni naziv Univerziteta promijenjen je 1992. godine u Univerzitet u Srpskom Sarajevu kako se nazivao sve do 2006. godine kada je, u skladu sa Bolonjskim procesom, Univerzitet preimenovan u Univerzitet u Istočnom Sarajevu.

Univerzitet u Istočnom Sarajevu od akademske 2007-2008. godine predstavlja integrisani univerzitet sa statusom pravnog lica i u svom sastavu ima 15 fakulteta i dvije akademije.

Nakon osnivanja Univerziteta u Istočnom Sarajevu prije četvrt vijeka, razvoj ove visokoškolske ustanove naročito su pomogli Univerzitet u Banjaluci i univerziteti iz tadašnje Savezne Republike Јugoslavije.

"Svjesni činjenice da nosioci društvenog progresa može biti samo kadar koji posjeduju odgovarajuće znanje i koji je spreman da preuzmu odgovornost za razvoj društva, trudićemo se da u narednom periodu na još viši nivo podignemo kvalitet znanja koje nudi Univerzitet u Istočnom Sarajevu", navodi se u saopštenju.

Povodom Dana Univerziteta i obilježavanja 25 godina postojanja Univerziteta u Istočnom Sarajevu, u velikom amfiteatru "Profesor dr Veljko Vuletić" na Elektrotehničnom fakultetu u 11.00 časova biće održana svečana promocija doktora nauka, u 17.00 časova svečana akademija, a izjave za medije planirane su u 16.30 ispred amfiteatra.

Izvor: Srna, RTRS