latinica  ћирилица
24/05/2017 |  10:49 ⇒ 10:51 | Autor: RTRS

Treći balkanski rat ukoliko albanski ekstremisti ne budu iskorijenjeni

Politički analitičar Milan Mijalkovski ocijenio je da dešavanja na Kosmetu i prijetnje koje su upućene Beogradu jasno ukazuju da se na nasilno otetom dijelu teritorije Srbije, pod protektoratom UN, ispoljava klasičan međunarodni terorizam čiji su realizatori albanski vjerski ekstremisti, koji ukoliko hitno ne budu iskorijenjeni mogu da izazovo treći balkanski rat.
Ekspert za antiterorizam Milan Mijalkovski - Foto: SRNA
Ekspert za antiterorizam Milan MijalkovskiFoto: SRNA

"Nedavni, naizgled odvojeni, a u suštini dogovorni javni istupi albanskih lidera, posebno tandema Voker-Haradinaj, treba da predstavljaju signal za revnosno angažovanje Savjeta bezbjednosti UN radi potpunog suzbijanja albanskog terorizma. U suprotnom, izgledan je treći balkanski rat, koji će nesumnjivo imati posljedice i na međunarodni mir i bezbjednost", upozorio je Mijalkovski u autorskom tekstu za Fond strateške kulture.

On je ukazao da su teroristi na Kosmetu prisutni već gotovo dvije decenije i da je u selu Račak 15. januara 1999. godine, specijalna jedinica policije Srbije izvela uspješnu operaciju protiv terorističke bande OVK.

"Obdukcija leševa iz Račka pokazala je da nije bilo nikakvog masakra, a tu činjenicu je potvrdila i ekipa finskih patologa, koju je predvodila doktor Helena Ranta, na koju je Vilijam Voker vršio bezobziran pritisak da napiše lažan izvještaj. On je ostao pri lažima koje je iznio što je predstavljalo dobar povod za agresiju NATO-a na SRЈ 24. marta 1999. godine", podsjetio je Mijalkovski.

On je ocijenio "da je po okončanju agresija teroristička OVK postala teroristička grupa UN".

"Dana 21. juna 1999. godine te godine, komandant KFOR-a Majk DŽekson je grubo prekršio Rezoluciju 1244, tako što je potpisao tzv. izjavu o demilitarizaciji i transformaciji OVK, u periodu do 19. septembra, čime je obezbijedio da OVK bude prihvaćena kao `legitimna vojska` na tom području", rekao je Mijalkovski.

Prama njegovom mišljenju, pripadnici terorističke OVK su "praktično, postali službenici UN, odnosno teroristička grupacija UN, koja će u narednom periodu preduzimati klasične oblike međunarodnog terorizma van Kosmeta".

"Ne iznenađuje to što su 21. novembra 2000. godine, sa nekoliko terorističkih grupa, jačine od 20-30 pripadnika, upali sa Kosmeta na područje Preševa i Bujanovca i u tom sinhronizovanom napadu, ubili četiri i ranili 13 policajaca. Na žalost, ovaj slučaj tipičnog međunarodnog terorizma, iza kojeg stoji UN, naravno zloupotrebljena od NATO-a koji je komandovao KFOR-om, nije ozbiljno shvaćen, što je ohrabrilo albanske teroriste za napad na Makedoniju u proljeće 2001. godine ", ukazao je Mijalkovski.

On je podsjetio da su albanski teroristi sa Kosmeta u Makedoniju upali i 9. maja 2015. godine, dok je predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov boravio u Moskvi na obilježavanju 60 godina od pobjede nad fašizmom i da je tom prilikom ubijeno 14 terorista.

"Ubacivanje ove albanske terorističke grupe u Makedoniju sa prostora kvazidržave `Kosovo`, između stalog, predstavlja klasičan slučaj međunarodnog terorizma radi izazivanja etničkog oružanog sukoba u Makedoniji i destabilizacije regiona", ocijenio je Mijalkovski.

On je zaključio da su međunarodne misije na Kosovu i Metohiji, UNMIK, KFOR i EULEKS, u najblažoj formi rečeno – nečinjenjem doprinijele izvođenju ovog terorističkog napada, nesumnjivo radi provjere uslova za aktuelizovanje projekta "velika Albanija" i suzbijanja ruskog uticaja na Balkanu.

Izvor: SRNA