latinica  ћирилица
24/05/2017 |  11:29 ⇒ 12:40 | Autor: RTRS

Konkurs za upis u prvi razred srednjih škola u Srpskoj

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske objavilo je danas Konkurs za upis učenika u prvi razred srednjih škola sa Planom upisa učenika u srednje škole Republike Srpske u školskoj 2017/2018. godini.
Srednja škola - Foto: RTRS
Srednja školaFoto: RTRS

Planom je predviđen upis 11.346 učenika. Nova zanimanja u školskoj 2017/2018. godini su tehničar CNC tehnologija, struka Mašinstvo i obrada metala i tehničar informacionih tehnologija, struka Elektrotehnika.

Upis učenika obavljaće se u dva upisna roka: u junskom roku, od 12. do 23. juna i u julskom roku, od 3.do 14. jula. Redoslijed kandidata utvrđuje se prema ukupnom broju bodova dobijenih na osnovu opšteg uspjeha u osnovnoj školi, posebnog uspjeha u osnovnoj školi iz pet predmeta značajnih za zanimanje u dređenoj struci, odnosno u smjeru gimnazije za koji kandidati konkurišu, kao i za upis u umjetničke škole te rezultata ostvarenih na posebnom ispitu za umjetničke škole.

Pod jednakim uslovima konkurišu svi učenici sa teritorije Republike Srpske i Federacije BiH, bez obzira na to gdje su završili osnovnu školu, kao i učenici iz drugih država. Konkurs za upis učenika u prvi razred srednjih škola Republike Srpske sa Planom upisa učenika u srednje škole dostupan je na portalu Vlade Republike Srpske, na stranici Ministarstva prosvjete i kulture.