latinica  ћирилица
24/05/2017 |  12:06 ⇒ 12:14 | Autor: RTRS

Brčko: Bošnjački članovi Vlade napustili sjednicu

Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić prekinuo je jutros sjednicu Vlade, nakon što su članovi iz bošnjačkog naroda napustili salu, ne želeći da se izjašnjavaju o prijedlogu odluke o kreditnom zaduženju za revitalizaciju Luke Brčko.
Vlada distrikta Brčko - Foto: RTRS
Vlada distrikta BrčkoFoto: RTRS

Milić je ocijenio da bi ovakav potez jednog broja članova Vlade mogao da dovede u pitanje kredibilitet institucija Brčko distrikta, budući da su Savjet ministara BiH i oba doma Parlamentarne skupštine BiH dali saglasnost na ugovor o zaduženju za ovaj projekat.

Prema njegovim riječima, nikako se ne može raditi o ugrožavanju vitalnog nacionalnog interesa na koji se bošnjački članovi Vlade pozivaju, jer da je tako to ne bi prihvatili bošnjački funkcioneri u organima BiH.

Šef Odjeljenja za privredni razvoj Pero Gudeljević rekao je da, ukoliko ne dođe do revitalizacije luke, ovo javno preduzeće bi brzo moglo da dođe u probleme, da ne može svojim kapacitetima da zadovolji potrebe lučkog zaleđa za pretovarom robe i da će u tom slučaju komitenti potražiti druge logističke pravce izvan Brčkog.