latinica  ћирилица
24/05/2017 |  12:33 ⇒ 13:16 | Autor: RTRS

Nastavak saradnje Poljoprivrednog fakulteta i Univerziteta Vajenštefan

Rukovodstvo i studenti Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Banjaluci ugostili su danas 25 profesora i studenata njemačkog Univerziteta Vajenštefan, u okviru saradnje univerziteta na programima razmjene studenata i studijskih programa.
Banjaluka: Njemačka - Univerzitet - Foto: SRNA
Banjaluka: Njemačka - UniverzitetFoto: SRNA

Prodekan za međunarodnu saradnju i naučno-istarživački rad Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci Gordana Rokvić istakla je značaj saradnje u oblasti razmjene studenata i zajedničkog učešća u projektima za apliciranje na fondove EU, koji mogu doprinijeti razvoju nastavnog osoblja i procesa.

"Trenutno smo u procesu razvoja novog master studija, koji će, nadamo se, biti akreditovan na našem univerzitetu, a koji će se odvijati po nastavnom planu i programu istom kao i na Univerzitetu Vajnštefan, gdje se provodi već 20 godina", rekla je Rokvićeva novinarima.

Ona je izrazila nadu da će ova saradnja biti od koristi, prije svega, privredi.

"Studijski program koji želimo da uspostavimo zasniva se na primijenjenim naučnim istraživanjima, te bi najveću korist od svega toga trebalo da ima naša privreda", pojasnila je Rokvićeva.

Ona je rekla da su studenti i profesori iz Njemačke juče posjetili Poljoprivrednu zadrugu "Livač", Udruženje žena "Verićanke" i poljoprivredno domaćinstvo, gdje su se upoznali o organizaciji proizvodnje i nivou tehnološkog razvoja u Srpskoj.

Dekan studijskog programa međunarodnog studija za agrarnu ekonomiju i ruralni razvoj Univerziteta Vajenštefan Јohanes Holcner najavio je nastavak uspješne saradnje.

"Imamo odličnu saradnju sa profesorima u Banjaluci. U ovoj godini ćemo imati dvije konferencije u Banjaluci i jednu u Njemačkoj, na kojima će biti riječi o nastavnim metodama i mogućnostima saradnje", rekao je Holcner.

On je ocijenio da poljoprivreda u BiH ima veliki razvojni potencijal, koji se vidi u svim oblastima i da su potrebni visoko obrazovani kadrovi, da bi on bio iskorišten.

"Potencijal je u usjevima, tržišno orijentisanoj i stočarskoj proizvodnji", rekao je Holcner.

Prema njegovim riječima, Njemačka ima razvijeniju tehnologiju i standarde, a BiH ima veoma povoljnu klimu, zemljište i kvalitet agrarnih resursa.

"Uz mogućnost razvoja kooperacije između BiH i Njemačke, ova zemlja bi mogla krenuti naprijed", naveo je Holcner.

Student Univerziteta Vajenštefan Maksimilijan Hoš rekao je da nosi odlične utiske iz Banjaluke i izrazio nadu da će biti u prilici da dođe na duži vremenski period.

"Sa nestrpljenjem očekujem nastavak naših posjeta i boravka ovdje. Prvi put sam u Banjaluci i nadam se da ću imati priliku da provedem čitav semestar ovdje, da bih što bolje upoznao ovu zemlju", rekao je Hoš.

Dajana Vasiljević, koja je završila Poljoprivredni fakultet u Banjaluci i trenutno je na master studijima na Univerzitetu Vajenštefan, kaže da su profesori na fakultetu u Njemačkoj uvijek na usluzi studentima.

"Mi smo uvijek na prvom mjestu, fakultet je tu za bilo kakvu pomoć - od novčane do bilo kakve druge", rekla je Vasiljevićeva.

Izvor: Srna