latinica  ћирилица
24/05/2017 |  12:47 ⇒ 13:26 | Autor: RTRS

Kojić: Presuda generalu Đukiću zasnovana na lažima

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, Milorad Kojić, ocijenio da za Sud BiH dokazi ništa ne znače, a da je presuda generalu Novaku Đukiću, kao i mnoge druge izrečene Srbima, zasnovana na lažnim nalazima vještaka i neodrživim izjavama svjedoka.
General Novak Đukić - Foto: RTRS
General Novak ĐukićFoto: RTRS

Kojić je rekao da se to jasno vidi iz odluke Suda BiH da odbije zahtjev odbrane generala Đukića o ponavljanju postupka u predmetu "Tuzlanska kapija čime je nedvosmisleno potvrdio da, na štetu Srba, postoje različiti aršini u procesuiranju ratnih zločina počinjenih u BiH tokom rata.

On je podsjetio da su Centar i Tim odbrane generala Đukića u prethodnom periodu izveli ukupno 32 vještačenja i eksperimenta, koji su se odnosili na ispaljivanje granata i eksplozivnih materijala.

"Svi eksperti koji su učestvovali u rekonstrukciji događaja na Tuzlanskoj kapiji, a među njima i stručnjaci za balistiku iz Francuske, Izraela i Češke, došli su do istog zaključka, a to je da ispaljeni projektil nije mogao doći sa položaja Vojske Republike Srpske", podsjetio je Kojić.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske, Milomir Savčić, smatra da Sud BiH ne zanimaju dokazi u predmetu "Tuzlanska kapija" iako bi vrhovni interes svih morao bi da bude utvrđivanje istine na osnovu dokaza. On je ocijenio da se ne smije dopustiti da neko ko je nevin krivično odgovara.

Izvor: SRNA