latinica  ћирилица
24/05/2017 |  13:56 | Autor: RTRS

Porošenko zabranio najpopularnije mreže

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko zabranio je najpopularniji društvenu mrežu u zemlji "Vkontakte" i mnoštvo drugih servisa ruskog porijekla.
Ilustracija (Thinkstock.com) - Foto: B92
Ilustracija (Thinkstock.com)Foto: B92


"Vkontakte" je društvena mreža koju mjesečno posjećuje 16 miliona ljudi. Broj posjetilaca "Odnoklasnika" /ok.ru/ iznosi 9,5 miliona.

Prema podacima kompanije "Mejl.ru /mail.ru/ grupa", sankcije protiv ruskih kompanija na polju društvenih mreža pogodiće više od 25 miliona ukrajinskih građana.

Ljudi će izgubiti radna mjesta, ukoliko ukrajinske podružnice internet kompanija budu zatvorene, a hiljade ukrajinskih organizacija će, možda, morati da nađe novi način vođenja računovodstva.

Vladu u Kijevu bi to, prema procjenama ukrajinskih stručnjaka, moglo koštati, najmanje, milijardu dolara.

Uredba Porošenka odnosi se na sve servise kompanija "Mail.ru/ grupa",  i "Јandeksa" /Yandex/,  uključujući i društvene mreže koje im pripadaju - "Vkontakte" i "Odnoklasnik". 

Izvan zakona stavljeni su i internet "proizvodi" poput rječnika i programa za prepoznavanje teksta kompanije  "ABBII" /ABBYY/ "- njihove tehnologije koriste "Majkrosoft" i "Samsung" - poslovni kanal "RBC", program za računovodstvo kompanije "1C", kao i servisi za naručivanje taksija.

Zvanični Kijev svoju odluku objasnio je željom da se "zaštiti nacionalna bezbjednost".

"Sankcije su uvedene zbog nepoštovanja međunarodnog prava i povrede državnih granica", rekao je ukrajinski premijer Vladimir Grojsman.

Ali, Tanja Kuper, ukrajinski predstavnik međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava "Hjuman rajts voč" smatra da je Porošenko zadao strašan udarac slobodi izražavanja u Ukrajini.

"To je neoprostivo kršenje prava Ukrajinaca na pristup informacijama po vlastitom izboru, a EU i drugi međunarodni partneri Ukrajine trebalo bi da odmah pozovu Ukrajinu da tu odluku poništi", ističe ona.

Direktor Ukrajinskog instituta nacionalnog sjećanja Vladimir Vjatrovič pozvao je nedavno Ukrajince da prekinu sve veze sa rodbinom u Rusiji, odnosno da zaborave porodične odnose, jer oni "štete Ukrajini".

On je na svojoj "Fejsbuk" stranici naveo da bilo koji oblik veze sa Rusijom može biti upotrijebljen protiv Ukrajine, prenose ruski mediji.

Izvor: Srna