latinica  ћирилица
24/05/2017 |  14:15 | Autor: RTRS

Šojgu: Ruske snage ključne za eliminaciju terorista u Siriji

Ruske snage za specijalne operacije imaju ključnu ulogu u eliminisanju vođa terorističkih grupa i njihovih uporišta u Siriji, rekao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu u gornjem domu ruskog parlamenta.
Sergej Šojgu (Foto: Sputnik/Alexei Druzhinin) -
Sergej Šojgu (Foto: Sputnik/Alexei Druzhinin)

Uspjeh trupa sirijske vlade bio bi nemoguć bez ruskih vojnih savjetnika, koji planiraju operacije i kontrolišu trupe u većini važnih oblasti, istakao je Sergej Šojgu, prenosi Tas.

Ruski ministar je podsjetio da je u Siriji pokrenut proces političkog rješavanja krize i pomirenja zaraćenih frakcija.

"Ukupno 1.510 lokaliteta sa ukupno šest miliona stanovnika pridružilo se prekidu vatre. Oko 110.000 izbjeglica se vratilo u svoje zajednice", rekao je Šojgu.

Naveo je i da Rusija i SAD nastavljaju da razgovaraju o situaciji u Siriji i pripremaju zajednički projekat o južnoj zoni deeskalacije, a dodao je da je u kontaktu i "konstruktivnom dijalogu" u vezi za tom zonom sa Јordanom i Izraelom.

Smatra da su Sirija, Ukrajina i Korejsko poluostrvo strateški važni regioni za Rusiju.

Šojgu je istakao da ruska vojska očekuje da će se u Astani u junu razgovarati o snagama koje će biti raspoređene u zonama bezbjednosti u Siriji.

"Nadamo se da će početkom juna u Astani biti održan još jedan sastanak gdje ćemo moći da potvrdimo sve propise o snagama koje će biti stacionirane (u zonama bezbjednosti)", rekao je Šojgu, prenio je Tas.

Moskva očekuje da će se na tom sastanku razgovarati o daljim koracima o borbi protiv ekstremističke Islamske države i terorističkoj grupi DŽabhat el Nusra.

Rusija, Turska i Iran potpisali su 4. maja memorandum o formiranju zona bezbjednosti u Siriji na područjima koja kontrolišu pobunjenici u sjeverozapadnoj provinciji Idlib, dijelovima provincije Homs, u centralnom dijelu zemlje, kao i u opozicionoj enklavi Istočna Guta, kod Damaska.

Cilj njihovog uspostavljanja je okočanje nasilja i omogućavanje uslova za bezbjedan, dobrovoljni povratak izbjeglica, kao i za hitnu isporuku humanitarne pomoći i lijekova.

Izvor: Tanjug/RTS