latinica  ћирилица
24/05/2017 |  14:37 ⇒ 18:04 | Autor: RTRS

Promovisano 25 doktora nauka na Univerzitetu Istočno Sarajevo (VIDEO)

Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu danas je promovisano 25 novih doktora nauka, a za počasnog doktora nauka Univerziteta proglašen je profesor Milomir Ninković, ugledni svjetski hirurg koji je započeo karijeru na ovom univerzitetu.
Grujić - Ninković - Foto: SRNA
Grujić - NinkovićFoto: SRNA

Svi mogu biti ponosni na uspjehe koje je Univerzitet ostvario tokom proteklih 25 godina rada, rekao je rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radoslav Grujić na svečanosti povodom Dana ovog univerizeta.

Podsjetio je da je Univerzitet u Istočnom Sarajevu smješten u 10 gradova i da univerzitetu gravitira 35 opština iz Republike Srpske. Napomenuo je da je prije 25 godina na ovome univerzitetu počeo rad sa vrlo skromnim kadrovskim i materijalnim mogućnostima, a danas nastavu izvodi 841 profesor i asistent, odnosno 75 odsto nastave izvode vlastiti kadrovi.

Prema njegovim riječima, svi fakulteti Univerziteta u Istočnom Sarajevu opremljeni su najsavremenijom istraživačkom i opremom za izvođenje nastavnog procesa, što daje mogućnosti za dalje unapređenje rada. Istakao je da je na univerzitetu formirano više naučnoistraživačkih centara, čiji je zadatak jačanje fundamentalnih i primjenjenih istraživanja, transfer znanja i inovacije u realnom sektoru.

Rektor je podsjetio da se u proteklih 25 godina vodilo računa o unapređenju studentskog standarda, te da su uz pomoć Vlade Srpske izgrađeni novi studentski domovi i renovirani postojeći u Palama, u Foči i Trebinju.

- U ovome sektoru moramo i dalje nastaviti svoje aktivnosti i nastojati zajedno sa Vladom Republike Srpske da bude obezbijeđeno poboljšanje studentskog standarda u Zvorniku, Lukavici, Bijeljini i Doboju. Očekuje se da će Vlada o tome voditi brigu i da će obezbijediti sredstva za rješavanje ovog pitanja, kao i drugih finansijskih potreba ovoga univerziteta - istakao je Grujić.

Evropska rektorska konferencija akreditovala je Univerzitet u Istočnom Sarajevu 2003. godine, a 2012. godine kao prvi javni univerzitet u BiH akreditovan je i od domaće Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova.

Grujić je naveo da je za uspjeh u organizaciji naučnoistraživačkog rada dobijen još jedan sertifikat koji je dodijelila Evropska komisija.

- Tokom prošle i ove godine izvršena je modernizacija nastavnih planova i programa na prvom i drugom ciklusu, što je okončano relincenciranjem postojećih i novih studijskih programa kod Ministarstva prosvjete i kulture Srpske - dodao je Grujić.

Istakao je da su počele aktivnosti na akreditaciji studijskih programa prvog, drugog i trećeg ciklusa, čiji se završetak očekuje tokom 2018. godine.

Do sada su na 15 fakulteta i dvije akademije ovog univerziteta diplomirala 10.772 studenta, magistarske radove je odbranilo 815 studenata i 319 studenata je doktoriralo.

Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu za proteklih 25 godina studirali su studenti iz svih bivših republika SFR Јugoslavije, a najviše iz Republike Srpske i FBiH, te Srbije i Crne Gore.

U školskoj 2016/2017. godini na ovom univerzitetu studira oko 15.000 studenata, koji su upisani na 47 studijskih programa prvog, 47 programa drugog i šest studijskih programa trećeg ciklusa, te ukupno 196 studenata koji su prijavili doktorske disertacije prema Zakonu o univerzitetu.

Grujić je istakao da je izuzetna čast da pozdravi nove doktore nauka koji su doktorske disertacije odbranili na ovom univerzitetu, te im čestitao na postignutim rezultatima, a uručene su im i diplome.

- Vaš put ka ovim izuzetnom dostignuću u karijeri nije bio lagan, a Univerzitet je dobio 25 novih naučno-istraživačkih radnika i budućih profesora - istakao je on.

Svečanosti su prisustvovali pomoćnik ministra prosvjete i kulture Srpske Radmila Pejić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković, načelnici opština u sastavu grada, predstavnici javnog i kulturnog života, prorektori, dekani i studenti, kao i ostali zaposleni na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu i brojni gosti.

Izvor: SRNA