latinica  ћирилица
24/05/2017 |  15:34 | Autor: RTRS

Glavne teme sastanka premijera u regionu saradnja sa EU

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini izjavila je da će glavne teme neformalnog sastanka premijera zapadnobalkanske šestorke u Briselu biti saradnja zemalja u regionu i njihova saradnja sa EU.
Federika Mogerini - Foto: SRNA
Federika MogeriniFoto: SRNA

Mogerinijeva je na konferenciji za novinare prije sastanka rekla da je zapadni Balkan ključni region za EU kada je riječ o bezbjednosti i sprečavanju radikalizacije.

"Veoma dobro sarađujemo i u rješavanju pitanja priliva izbjeglica i kontrole granica", navela je Mogerinijeva.

Ona je dodala da ne govori o evropskoj perspektivi zapadnog Balkana jer je taj region već u Evropi.

"Poenta je u perspektivi tih zemalja za pristupanje EU, zbog čega sam i pozvala na večeru premijere i mandatara šest partnerskh zapadnobalkanskih država. Pozvala sam ih da bismo pokazali kako dalje, kako EU može ojačati mogućnosti za dobrosusjedske odnose u regionu, osnažiti njihovu saradnju i njihovu pojedinačnu saradnju sa EU", navela je Mogerinijeva.

Ona je istakla snažnu posvećenost institucija EU bliskoj saradnji sa svih šest zapadnobalkanskih zemalja, a to ne znači samo rad u korist tih zemalja, već rad sa njima, što je svrha večerašnjeg sastanka.

"Zato se večeras sastajemo, da ohrabrimo zajednički rad na saradnji unutar regiona i saradnji tog regiona sa EU. U posljednje vrijeme vidjeli smo razvoj novih situacija, neke poteškoće, ali i ispravne korake", rekla je Mogerinijeva.

Ona je dodala da će sastanak biti dobra prilika za postizanje boljeg razumijevanja unutar regiona i bolji zajednički put ka EU.

Izvor: Srna