latinica  ћирилица
24/05/2017 |  15:56 ⇒ 25/05/2017 | 09:20 | Autor: RTRS

Hoće li granični prelaz Novi Grad-Dvor ponovo biti otvoren? (VIDEO)

Prije četiri godine zatvoren je transport za teretni saobraćaj na graničnom prelazu Novi Grad-Dvor. Hoće li ovaj granični prelaz ponovo biti otvoren?
Prelaz Novi Grad - Foto: RTRS
Prelaz Novi GradFoto: RTRS

Preduslov za ponovno otvaranje graničnog prelaza u Novom Gradu za teretni saobraćaj je ispitivanje nosivosti mosta.

O tome su danas razgovarali predstavnici Novog Grada i Dvora.

Lokalna vlast od institucija BiH očekuje da omoguće promet robe na ovom graničnom prelazu, što bi unaprijedilo život u ovom dijelu Srpske.

Ukidanje prelaza za teretni saobraćaj najviše nevolja donijelo je privrednicima izvoznicima iz Novog Grada i susjednih opština. Koristili su druge prelaze koji su udaljeni stotinu kimometara, a to je povećavalo ukupne troškove transporta.

- Privrednici očekuju da se naša inicijativa podrži. Drago nam je da smo naišli na ovakvo razumijevanje nakon dužeg vremena.To će nam puno značiti, ističe Sava Stjepanović, predsjednik Privrednog savjeta u Novom Gradu.

Dogovoreno je da se ispitivanja mosta obave u toku juna.

- Dogovorili smo zajedničke akcije kako bi otvorili prelaz za robni saobraćaj. Postoji prvi termin koji bi obuhvatio više vizuelni pregled samoga mosta. I stvarno testiranje, navodi ačelnik Novog Grada, Miroslav Drljača.

- Cilj Dvora i Novog Grada da se taj most otvori. Nažalost, granica je minus, a treba da je plus. Građani s jedne i druge strane moraju od granice imati koristi, a ne da imaju prepreke, kaže Nikola Arbutina, načelnik opštine Dvor.

Nakon što ispitivanje stanja mosta na Uni bude završeno, o otvaranju graničnog prelaza odlučiće mješovita komisija BiH i Hrvatske za granice.

Granični prelaz u Novom Gradu za teretni saobraćaj zatvoren je od 1. juna 2013. godine, nakon ulaska Hrvatske u EU.