latinica  ћирилица
24/05/2017 |  16:14 ⇒ 17:48 | Autor: RTRS

Na putevima Srpske prepolovljen broj poginulih u saobraćajnim nesrećama

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović izjavio je danas u Banjaluci da je, zaključno sa jučerašnjim danom, na putevima Srpske ove godine poginulo 28 lica što je 56 ljudi manje nego u istom lanjskom periodu, odnosno 50 odsto.
Sjednica Savjeta za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske u Banjaluci - Foto: SRNA
Sjednica Savjeta za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske u BanjaluciFoto: SRNA

Radović je rekao da je broj saobraćajnih nezgoda smanjen za oko šest odsto.

"Nadamo se da ćemo do kraja godine imati rezultate u skladu sa Strategijom bezbjednosti saobraćaja, odnosno da do 2022. godine prepolovimo broj poginulih i teško povrijeđenih, kao i troškove saobraćajnih nezgoda u Srpskoj", istakao je Radović.

On je, nakon sjednice Savjeta za bezbjednost saobraćaja Srpske, novinarima rekao da je na ove rezultate pozitivno uticao novi Zakon o bezbjednosti saobraćaja, koji predviđa visoke kazne.

"Učesnici u saobraćaju više poštuju propise, vežu pojaseve i poštuju ograničenja brzine. Prošle godine smo imali 16, a ove 8,6 poginulih na 1.000 saobraćajnih nezgoda", rekao je Radović.

On je rekao da je na ovaj rezultat pozitivno uticao i pojačan broj kontrola Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Srpske, te da se naredne godine planira analiza ograničenja brzina na putevima Srpske, koje bi nadležni trebalo da usklade sa stvarnom situacijom na putevima.

Član Savjeta za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Krsto Lipovac naglasio je da Srpska nije realizovala sve što je predviđeno Strategijom bezbjednosti saobraćaja, iako je stanje znatno bolje nego prošle godine.

"Najznačajnije je stabilizovati finansiranje aktivnosti u bezbjednosti saobraćaja, unaprijediti sprovođenje zakona i rada MUP-a Srpske, posebno nabavkom savremene opreme za kontrolu bezbjednosti saobraćaja. To su savremeni mobilni i stacionarni radari za automatsku i jednostavnu detekciju saobraćajnih prekršaja", rekao je novinarima Lipovac.

Na sjednice Savjeta za bezbjednost saobraćaja Srpske bilo je riječi o informaciji o broju i posljedicama saobraćajnih nezgoda za prva četiri mjeseca ove godine na putevima Srpske, izvještaju o naknadnom pregledu sprovođenja preporuka po izvještaju revizije učinka bezbjednosti saobraćaja u Srpskoj.

Razmatrana je i informacija o održanoj konferenciji "Bezbjednost saobraćaja u lokalnoj zajednici" /Tara 2017. godine/, te prvi poziv za konferenciju "Bezbjednost saobraćaja u lokalnoj zajednici" /Banjaluka 2017. godine/.

Sjednici je prisustvovao i ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić.

Izvor: Srna