latinica  ћирилица
24/05/2017 |  16:26 ⇒ 18:02 | Autor: RTRS

BL: Razgovarano o arhitektonskim barijerama za osobe sa invaliditetom (VIDEO)

Više od 30 kulturno-obrazovnih i zdravstvenih ustanova u Banjaluci nije pristupačno za osobe sa ivaliditetom. U gradskoj upravi organizovan je sastanak na kojem je razgovarano o mogućim rješenjima ovog problema.
Sastanak o arhitektonskim barijerama - Foto: RTRS
Sastanak o arhitektonskim barijeramaFoto: RTRS

Odlazak doktoru ili posjeta nekoj od ustanova kulture predstavlja nemoguću misiju za osobe sa invaliditetom u Banjaluci.

Rješavanje ovih problema, poručuju, mora biti jedan od prioriteta ove vlasti.

Ana Kotur, aktivistkinja za prava osoba sa invaliditetom, kaže da se problemi koje su danas pomenuli odnose se na arhitektonsku pristupačnost za osobe sa invaliditetom i da su oni posledica ili nedostatka određenih rješenja u zakonskoj regulativi ili neprovođenja zakonske regulative koja je na snazi.

U gradskoj upravi ističu da problem predstavljaju stariji objekti, za koje ispekcijska služba po zakonu ne može da izda naredbu za otklanjanje arhitektonskih barijera.

- Kao grad sa vama, medijima, možemo apelovati na pravna i fizička lica da u tim objektima to otklone, ističe Јasnko Kecman, v.d. Načelnika Odjeljenja za inspekijeske poslove grada Banjaluka.

Osobe sa invaliditetom naglasile su da se mora riješiti i pitanje gradskog prevoza, jer i ovoj populaciji on mora biti pristupačan.