latinica  ћирилица
24/05/2017 |  17:25 ⇒ 17:32 | Autor: RTRS

Otac bombaša samoubice iz Mančestera - pripadnik Al Kaide?

Bivši libijski bezbjednosni zvaničnik Abdel Basit Haroun izjavio je da je Ramadan Abedi, otac bombaša samoubice iz Mančestera, navodno bio član libijske ćelije Al Kaide, a Ramadan je AP-u iz Tripolija rekao da njegova porodica nije "ona koja sebe raznosi među nevinima".

Haroun je rekao da lično poznaje oca Salmana Abedija, Ramadana, i da je on bio član Al Kaide u Libiji 90-ih godina prošlog vijeka, prenosi AP. On je naveo da je Ramadan bio član Salafi džihadi pokreta, najekstremnijeg dijela selafista, od kojih su nastali Al Kaida i Islamska država.

Prema njegovim riječima, Abedi, poznat pod imenom Abu Ismail, vratio se u libijsku prijestonicu Tripoli. U telefonskom intervjuu za AP iz Tripolija, Ramadan Abedi je kazao da njegova porodica nije "ona koja sebe raznosi među nevinima". On je tada rekao da njegov sin nije povezan sa ekstremistima ili bombaškim napadom u kome su ubijene 22 osobe, kao i da se sa njim čuo prije pet dana, kada mu je potvrdio da će posjetiti Saudijsku Arabiju. "Zvučao je normalno", rekao je Ramadan.

Izvor: Agencije