latinica  ћирилица
24/05/2017 |  19:09 ⇒ 25/05/2017 | 07:51 | Autor: RTRS

Oporavak privrede od poplava - Fond solidarnosti do sada uložio više od 150 miliona KM (VIDEO)

Za oporavak privrede od poplava privrednicima u Doboju i Šamcu do sada je isplaćeno devet miliona maraka.
Privrednici - poplave - Foto: RTRS
Privrednici - poplaveFoto: RTRS

Јoš osam i po miliona Fonda solidarnosti stiže i privrednicima ostalih gradova i opština.

Po dva miliona maraka za obnovu privrede Banjaluke, Bijeljine i Prijedora, milion za Laktaše, 900 hiljada za Modriču, 500 hiljada za Šekoviće i 100 hiljada za Donji Žabar.

Osam i po miliona maraka biće na raspolaganju privrednicima u ovim lokalnim zajednicama.

- Zadužuju se lokalne zajednice da u saradnji sa udruženjima privrednika dostave spiskove korisnika, odnosno svih koji su tokom poplava pretrpjeli štetu na osnovu čega je napravljena procjena i unesena u registar štete, kaže Željka Cvijanović, predsjednica Upravnog odbora Fonda solidarnosti Republike Srpske. 

Privrednicima u Modriči, čija sela sabiraju štetu od jučerašnje poplave, biće podijeljeno 900 hiljada maraka.

Na potezu su udruženja privrednika, koja treba da odrede kako će sredstva biti raspoređena.

- Ovo je dobar potez Fonda solidarnosti. Vjerovatno to neće biti neka ogromna pomoć, gdje će se moći sve ono što su imali gubitaka i sanirati, ali će im pomoći u ovom trenutku za nešto. Očekujem da to nešto proizvede i neko novo radno mjesto, ističe Mladen Krekić, načelnik opštine Modriča.

Dobojski privrednici, kojima je podijeljeno šest miliona maraka iz Fonda - za saniranje štete, novac su već uložili. Preduzeću ,,Premier'' odobreno je 88 hiljada.

- Ova sredstva iskoristili smo u obnovu proizvodnog pogona, u obnovu poda, a morali smo uložiti i lična sredstva, jer je šteta bila daleko veća. A pomoć je dobro došla, naravno, istakla je Dajana Blagić, tehnički direktor "Premier" Doboj.

Pomoć od 160 hiljada bila je značajna za šamačko preduzeće "Budućnost''. Kada se voda povukla, ostavila je štetu od 2,5 miliona.

- Nama je ta pomoć dobro došla.Nismo imali ništa. To može razumejti samo onaj ko je takvo nešto doživio. Sve nam je bilo veliko, pogotovo te pare. Oporavljamo se', priča Marijan Mišić iz preduzeća "Budućnost".

Iz Fonda će biti izdvojeno i 2,4 miliona maraka za sufinansiranje projekata obnove u više opština.

- Ukupni iznos od 2,4 miliona odnosi se na nekoliko institucija, Fond PIO, Institut za ispitivanje materijala i konstrukcija, Pošte Srpske, Čelican, Grad Bijeljinu, opštinu Brod, opštinu Laktaši, pojasnila je Cvijnovićeva.

Fond solidarnosti, koji je u obnovu nakon poplava do sada uložio više od 150 miliona maraka, godinu je počeo sa više od 35 miliona maraka na računu.