latinica  ћирилица
24/05/2017 |  19:27 ⇒ 25/05/2017 | 09:50 | Autor: RTRS

Premijerka Srpske - Odgovor na Upitnik EK, kad budu definisane procedure koordinacije (VIDEO)

Srpska će poslati odgovor na Upitnik Evropske komisije, kad budu definisane procedure koordinacije, poručila je premijerka Srpske, nakon sastanka sa članovima Predsjedništva, Savjeta ministara i predstavnicima Federacije.

Predsjedavajući Predsjedništva Mladen Ivanić ističe da su u vladama Srpske i Federacije uradili svoj dio posla, ali da nema zajedničkih odgovora u ime BiH.

Vlada Srpske verifikovala je odgovore na pitanja iz Upitnika Evropske komisije još u januaru. Ipak, odgovori neće biti dostavljeni, sve dok ne budu jasno definisane procedure, poručuje premijerka Srpske: Mi ovdje govorimo o sudbini materijala koji se prikupljaju sa različitih nivoa vlasti putem odgovora koje daju te institucije, na koji način se oni usmjeravaju, prema radnim grupama, koje tim treba da se bave, to je ključno pitanje."

Odgovarajući na pitanje novinara, da li zahtjevi opozicije za smjenu Vlade utiču na korake iz Srpske na evropskom putu, premijerka kaže da bi bilo bolje postaviti pitanje nepostojanja parlamentarne većine na nivou BiH.

(

- Možda bismo mogli da tako formulišemo pitanje, jer očito da tamo neki zakoni koji su vezani za reforme, za reformsku agendu i uopšte za kretanje dalje, blokirani su, to bi bilo puno bolje pitanje, ističe Cvijanovićeva.

Predsjedavajući Predsjedništva Mladen Ivanić, takođe upozorava na zastoj na nivou BiH. I vlade Srpske i Federacije pripremile su odgovore na upitnik, ali nema zajedničkih odgovora u ime BiH. Treba raditi u skladu sa mehanizmom koordinacije, poručuje Ivanić.

- Dobar dio odgovora se neće usaglasiti na radnim grupama, pa će ići na veći nivo do premijera, ali da bi se to dogodilo, treba početi raditi. Јoš nisu sjele radne grupe, pojašnjava Ivanić.

Federalni premijer Fadil Novalić kaže da do kraja sedmice pripremaju odgovore na pitanja iz još tri oblasti:"To je okoliž, životna sredina, i transport."

Komisija za evropske integracije BiH u okviru sistema koordinacije trebalo bi da 29. maja definiše dodatne korake i procedure, kako bi odgovori iz BiH mogli da budu pripremljeni, usaglašeni i upućeni Evropskoj komisiji.