latinica  ћирилица
24/05/2017 |  19:38 ⇒ 21:36 | Autor: RTRS

Mandić i TV Elta oslobođeni optužbi (VIDEO)

Predsjednika Udruženja porodica nestalih lica Sarajevsko-romanijske regije Milana Mandića i novinare Televizije ELTA-Sud BiH, prvostepenom odlukom, oslobodio je optužbi za izazivanje i širenje nacionalne mržnje.
Presuda Mandiću - Foto: RTRS
Presuda MandićuFoto: RTRS

Sud je utvrdio i da je Tužilaštvo Mandićevu izjavu, “istrglo iz konteksta”.

Od članova svoje porodice, a neki su, u istom kompleksu prije četvrt vijeka “presuđeni” čak na dvostruku smrtnu kaznu, Milan Mandić "imao je više sreće".

Njegovoj majci, nepismenoj i obnevidjeloj starici, tada u sedmoj deceniji života, “pronašli su dokaze” da je snajperom djelovala po Sarajevu.

Milanu nedokazivo, ipak nisu mogli “da dokažu”. A svojski su se trudili. Pod mentorstvom članova bošnjačkih udruženja iz Srebrenice, tužilac Izet Odobašić, za dokazima je dvije godine tragao.

Јoš godinu u sudnici uzalud zastupao tezu kako su žrtva rata i novinari širili mržnju i razdor.

Za trogodišnjeg valjda, napornog rada, uspio je tužilac Odobašić samo, da iz sinopsisa intervjua u optužnicu, pravno nepogrešivo prepiše Milanovu izjavu novinarima.

I to ne cijelu!

Apostrofirao je dio kako je u Podrinju 92. i 93. godine počinjen genocid, a 95. osvetnički zločin i Božija pravda.

No namjerno je previdio onaj dio u kojem govornik osuđuje sve zločine i traži pravdu za sve žrtve.

Tužilac Odobašić u sudnici danas nije bio. Da lekciju iz prava “uči” poslao je kolegu.

Ponešto iz istog opusa, moglo bi da nauči i tročlano sudsko vijeće u sastavu Minka Kreho, Halil Lagumdžija i Željka Marenić, koji su optužnicu potvrdili i nevidljive dokaze “pronašli” tamo gdje ih prije njih nije našao sudija Branko Perić.

- Ovo optuženje od samog početka nije bilo u standardu profesionalnog. Zašto se podleglo pritisku žrtava koje su tvrdile da su uvrijeđene a u tome nema obilježja Krivičnog djela, ne znam, ali je vrlo važno da je sud prepoznao i odbranio slobodu govora, kaže Vlado Adamović,advokat TV ELTA.

O odbranjenoj slobodi govora, Mandić i profesionalci iz televizije ELTA ipak su ćutali.

Pribojavajući se nekih novih “nevidljivih” dokaza i nedokazivih tužilačkih tvrdnji, progovoriće, kažu, tek kad presuda bude pravosnažna.

Do tada će valjda i sudske knjigovođe da saberu i isplate nepotrebne finansijske troškove.

I neće im to biti prvi put!