latinica  ћирилица
24/05/2017 |  19:51 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

Ivanov i Putin o situaciji u Makedoniji i na Balkanu

Makedonski predsjednik Đorđe Ivanov, koji se danas u Moskvi sastao sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, rekao je da Makedonija ima jasna strateška opredjeljenja i ne želi nikome da nanese štetu, vodi politiku otvorenosti, njeguje odnose prijateljstva, saradnje i međusobnog poštivanja.
Ivanov i Putin (Foto:Sputnik/ Alekseй Nikolьskiй) -
Ivanov i Putin (Foto:Sputnik/ Alekseй Nikolьskiй)

Ivanov je ocijenio kao prijateljski, konstruktivan i sadržajan sastanak sa Putinom, koji se interesovao o situaciji u Makedoniji i na Balkanu, budući da cijeli region prolazi kroz turbulentan period, prenijeli su skopski mediji.

- Razgovarali smo o situaciji na Balkanu, na Bliskom istoku. Rusija je zemlja koja je stalni član Savjeta bezbjednosti UN i prati sva dešavanja, posebno bezbjednosna pitanja. Interes je bio da se čuju stavovi Makedonije o svim aktuelnim pitanjima u regionu - rekao je Ivanov.

On je naveo da se zbog političke krize u Makedoniji u posljednje 2,5 godine dogodio zastoj u funkcionisanju zajedničke međuvladine komisije sa Rusijom.

- Nadam se da ta komisija sada, formiranjem nove vlade Makedonije, može da profunkcioniše i nastavi pozitivne trendove u ekonomskoj saradnji - naglasio je Ivanov nakon sastanka, i naveo da Makedonija nudi povoljne uslove za vođenje biznisa, ima povoljnu klimu i hranu koja je dobrodošla na rusko tržište.

Ivanov je dodao da je i Putin istakao da je ekonomska saradnja Makedonije i Rusije intenzivna, da je dostigla oko 200 miliona dolara, ali da to još nije dovoljno s obzirom na potencijale obje zemlje.

Izvor: SRNA