latinica  ћирилица
24/05/2017 |  19:53 ⇒ 21:34 | Autor: RTRS

Bošnjački ministri napustili sjednicu Vlade Distrikta (VIDEO)

Bošnjački ministri napustili su sjednicu Vlade Distrikta, i tako izbjegli da se izjasne o kreditu za revitalizaciju Luke Brčko. Projekat, vrijedan 10 miliona evra, vlast u Distriktu podijelio je po nacionalnim šavovima.
Luka Brčko - Foto: RTRS
Luka BrčkoFoto: RTRS

Osporavanje davno dogovorenog projekta revitalizacije Luke Brčko ugrožavanje je ugleda institucija Distrikta, kaže aktuelni gradonačelnik Brčkog, Siniša Milić.

- Moram napomenuti da se ovdje radi o kredibilitetu insitucija Brčko distirikta. Budući da su Predsjedništvo BiH, Savjet minitara i oba doma parlamenta BiH, već donijeli, odnosno dali svoju saglasnot na ugovor o zaduženju,kod Evropske banke za obnovu i razvoj za ovaj projekat, kaže Milić.

Predsjednik brčanskog parlamenta Esed Kardić, podršku uslovljava sanacijom vodovodne mreže.

Na čelu Vodovoda u Brčkom je kadar SDA. Kadriću je sporno i što revitalizacija Luke obuhvata izmještanje pružnog kolosijeka iz centra grada.

- Ali da se zadovolje neki pojednici, da im se otovre uslovi da imaju dobro, kvalitetno gradsko građevinsko zemljište, i što je u centralnoj gradskoj zoni i da se prave nove zgrade, ili da se vrše otkupi zemljišta od nekih brčanskih privrednika, koji imaju motiv da ovaj kredit prođe, za to nisam, kategoričan je Kadrić.

U svemu najviše trpi privreda. Umjesto da se povećaju pretovarni i skladišni kapaciteti Luke, sada je njen rad doveden u pitanje.

- Luka bi vrlo brzo došla u situaciju da ne bi mogla odogovoriti potrebama tržišta. Vjerovatno bi došlo do smanjenja broja radnika u Luci i bilo bi upitno da li bi Luka mogla zadržati svoj status, koji ima sada, ističe Pero Gudeljević, šef Odjeljenja za privredni razvoj distrikta Brčko.

- Ako budemo ostali i budemo zadovljni sa ovim što imamo, kooperanti će nas napustiti, jer oni ne mogu da se zavodlje  ovim, jer njihove potrebe su puno veće, navodi direktor ЈP Luka Brčko, Marinko Viljušić.

Sporazumom sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj iz 2015. za revitalizaciju Luke, dogovoren je kreditni aranžman od sedam miliona evra, dok su tri miliona grant sredstva.