latinica  ћирилица
24/05/2017 |  20:08 | Autor: RTRS

Ivanić: Mikrokeditni sektor pokazao vitalnost

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je danas u Sarajevu da su mikrokreditne organizacije u BiH dale veliki doprinos stabilizovanju prilika i opravku BiH nakon rata, posebno u razvoju porodičnog biznisa i zapošljavanja.
Mladen Ivanić (foto: N1) -
Mladen Ivanić (foto: N1)

"U to vrijeme to je za nas bio eksperiment jer do tada nismo imali takvu vrstu podrške firmama, a pokazalo se da su mikrokreditne organizacije bile izuzetno efiksne upravo tih godina kada je trebalo da se ljudi vrate normalnom životu. Ove organizacije i u vremenu koje je pred nama imaju mnogo šansi za razvoj", naveo je Ivanić koji je zvanično otvorio 20. godišnju konferenciju Mikrofinansijskog centra za istočnu i centralnu Evropu i Centralnu Aziju.

Prema njegovim riječima, BiH u ovoj oblasti ima pozitivna iskustva koja može podijeliti sa drugim zemljama u svijetu.

Ivanić tvrdi da je ovaj sektor, iako je u međuvremenu dolazilo do promjena i na tom tržištu, pokazao vitalnost i da predstavlja stabilan sektor privrede u BiH.

Guverner Centralne banke BiH Senad Softić ukazao je na značaj mikrokreditnog sektora za ukupan razvoj BiH.

"Činjenica je da je kod nas oko 90 odsto zaposlenih u malim i srednjim preduzećima, a mikrokreditni sektor je veoma značajan za sve ove aktivnosti. U proteklih 20 godina bilo je 1,2 miliona klijenata, a plasirano je osam milijardi KM, što dovoljno govori o ulozi i značaju ovog sektora", istakao je Softić.

On je naglasio da mikrokreditni sektor ima značajnu ulogu u promociji i jačanju finansijske inkluzije jer brojnim klijentima omogućava olakšan pristup finansijskim sredstvima.

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark naglasio je ulogu ovog sektora u finansiranju malih i srednjih preduzeća, te podrške zapošljavanju.

On je rekao da programi koji se provode u BiH za zapošljavanje i inovacije predstavljaju kontinuirani napor EU da se pomogne u savladavanju prepreka u razvoju malih i srednjih preduzeća, koja su okosnica ekonomije.

Na konferenciji koja se održava do 26. maja učestvuju predstavnici više od 100 organizacija i institucija iz svijeta - renomirani svjetski i domaći stručnjaci, nekoliko osnivača ideje mikrokreditiranja u svijetu, predstavnici velikih finansijskih i razvojnih institucija, kao i mikrokreditnih organizacija i institucija iz cijelog svijeta, uključujući i devet mikrokreditnih organizacija iz BiH, koje su ujedno i domaćini ove konferencije.

Mikrofinansijski centar za istočnu i centralnu Evropu i Centralnu Aziju okuplja 104 organizacije, finansijske i razvojne institucije iz 33 zemlje Evrope i Centralne Azije, kao i članice iz SAD. To uključuje i 77 mikrokreditnih organizacija i institucija iz ovih zemalja.

Domaćini konferencije su mikrokreditne organizacije: Mikrofin, Mikroaldi, Eki, Mi-Bospo, Lider, Mikra, Partner, Lok i Sanrajz.

Partner konferencije je EU, a podršku u njenoj organizaciji pružili su Evropski fond za jugoistočnu Evropu, Evropska investiciona banka /EIB/, Institut EIB-a i Evropski investicioni fond koji pripadaju grupaciji EIB-a, Međunarodna finansijska korporacija.

Izvor: Srna