latinica  ћирилица
25/05/2017 |  07:48 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Obilježeno 25 godina od stradanja Srba u Bradini (VIDEO)

Preživjeli i protjerani Srbi iz konjičkog sela Bradina danas u seoskom Hramu Vaznesenja Gospodnjeg i porti obilježili su danas 25 godina otkako su zločinci iz redova muslimanskih i hrvatskih snaga pobili njihove članove porodica, spalili ovo i okolna sela, i zauvijek ih protjerali s vjekovnih ognjišta.
Parastos u Bradini - Foto: RTRS
Parastos u BradiniFoto: RTRS

U obnovljenom Hramu Vaznesenja Gospodnjeg Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, uz sasluženje sveštenstva Srpske pravoslavne crkve, služio je pomen i Svetu arhijerejsku liturgiju.

Tog 25. maja 1992. godine na najbrutalniji način ubijeno je 48 srpskih civila, ostali odvedeni u logore i protjerani, a Hram Vaznesenja Gospodnjeg zapaljen i srušen.

Za tri dana, od 25. do 27. maja 1992. godine, bošnjački i hrvatski zločinci bacili su 26 tijela u jamu ispred pravoslavnog hrama u Bradini. U logorima su živote izgubila još 22 srpska civila, a za pet lica se i dalje traga.

Među 48 ubijenih Srba u Bradini najviše je članova iz porodice Kuljanin, a stradali su i Vujičići, Mrkajići, Žuže, Kureši, Gligorevići, Koprivice, Draganići i Živaci.

Preostalo srpsko stanovništvo protjerano je sa ognjišta, njihova pokretna imovina je opljačkana, a kuće i crkva zapaljeni.

Prije rata, u Bradini je bilo 280 srpskih kuća sa oko 1.200 stanovnika.