latinica  ћирилица
25/05/2017 |  09:01 | Autor: RTRS

Makedonija- Vlada početkom iduće sedmice

Zoran Zaev mandatar za sastav nove makedonske Vlade najavio je da će početkom naredne sedmice biti formirana nova Vlada Makedonije.
Skoplje - Foto: RTRS
SkopljeFoto: RTRS

- Sa svim strankama, osim sa pokretom Besa, veoma smo blizu dogovora o kadrovima i resorima. Pokušaćemo da do kraja sedmice dostavimo prijedlog Sobranju - izjavio je Zaev sinoć u Briselu, gdje je prisustvovao neformalnoj večeri koju je organizovala šefica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini.

Zaev je naveo da je sa Mogerinijevom razgovarao o regionalnim projektima, o podršci infrastrukturnim projektima i o jačanju saradnje, prenose makedonski mediji.

- Priželjkujem da u 2018. godini dobijemo datum za početak pregovora za pristupanje EU - rekao je Zaev, koji je i lider SDSM.

U Makedoniji su prijevremeni parlamentarni izbori održani 11. decembra prošle godine.

Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov mandat Zaevu dao je 17. maja i on ima zakonsku obavezu da do 6. juna ponudi sastav i program Vlade.

Novu vladu će formirati SDSM i tri od četiri parlamentarne stranke Albanaca – Demokraska unija za integraciju, pokret Besa i Alijansa za Albance.

Opoziciju će činiti poslanici VMRO-DPMNE i Demokratske partije Albanaca.

Izvor: SRNA