latinica  ћирилица
25/05/2017 |  10:49 ⇒ 12:23 | Autor: RTRS

Kecmanović: Čistka administracije SAD treba da počne od Јia i Kormakove

Univerzitetski profesor Nenad Kecmanović ocijenio je da su se rani balkanski simptomi sukoba između novog predsjednika SAD Donalda Trampa i "duboke države" oličene u zamjeniku pomoćnika državnog sekretara Hojta Brajana Јia, ispoljili baš u Republici Srpskoj.
Nenad Kecmanović (foto: © Sputnik/ Radoje Pantović) -
Nenad Kecmanović (foto: © Sputnik/ Radoje Pantović)

Kecmanović u autorskom tekstu za Fond strateške kulture, podsjećajući na bizarni incident koji se odnosi na poziv predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku na inauguraciju Trampa, navodi da čistku američke administracije treba početi od Јia i ambasadora SAD u BiH Morin Kormak.

- Dodik ne samo da nije dobio vizu, nego je kooperacijom Kormakove u Ambasadi u Sarajevu i Јia u Stejt departmentu "fasovao" svojevrsne sankcije. Bila je to prva pobjeda "duboke države", prije nego što je ta sintagma ušla u opticaj - naveo je Kecmanović.

On dodaje da "osokoljeni" Јi, ponovo negativno aludira na Dodika, što je vidljivo iz njegovog izvještaja koji je nedavno podnio Potkomitetu za spoljne poslove Kongresa SAD.

- Јi kaže da se "maligni" uticaj Rusije posebno ogleda u ohrabrivanju secesionističkih planova i koraka određenih političara u Republici Srpskoj, a bez dokaza i protiv Rusa i protiv Dodika - navodi Kecmanović u tekstu.

On ukazuje da je Јi u svom izvještaju konstatovao da bi "secesija Republike Srpske bila kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i da bi bila užasno destabilizujuća".

- Elem "užasna destabilizacija" je "mejd in USA", a nije proizvod rusko-srpske kooperacije - navodi Kecmanović.

On konstatuje da kroz cijeli izvještaj Јi doslovno izmišlja, prećutkuje, konstruiše, falsifikuje i tako obmanjuje članove američkog Kongresa, sve sa očiglednim ciljem da ocrni Republiku Srpsku "kao faktor nestabilnosti u regionu, koji, što je najgore, djeluje po, "što javnim, što tajnim malignim uticajem Rusije".

- To Јiu lako prolazi zato što kongresmeni o Republici Srpskoj, BiH i Balkanu znaju manje nego prosječan čitalac Njujork tajmsa, lista koji se poziva na izjave Јia - navodi Kecmanović.

On ocjenjuje da je "lažov Јi, čovjek opasnih namjera po svjetski mir koji gura Srbe na liniju vatre i konfrontacije SAD sa Rusijom" i da nova Trampova administracija ima zaista mnogo osnova da čistka kadrova, zaostalih u Stejt departmentu iz prethodne demokratske administracije, počne baš od Јia i Kormakove.

- Potrebno je da čistka počne od činovnika koji su se među prvima drznuli da rade po svome mimo predsjednika, da vrše selekciju zvanica na njegovoj inauguraciji i da, njemu uprkos, nastave da se bave rušenjem vlasti u Republici Srpskoj - ocjenjuje Kecmanović u tekstu.

Izvor: SRNA