latinica  ћирилица
25/05/2017 |  10:54 ⇒ 16:54 | Autor: RTRS

Banjaluka obilježava slavu grada Spasovdan (VIDEO/FOTO)

Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci povodom obilježavanja krsne slave grada - Spasovdana, služili su episkopi banjalučki Јefrem i frankfurtski i sve Njemačke Sergije.
Banjaluka, Spasovdan -
Banjaluka, Spasovdan

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Banjaluka svakim danom sve više izgleda kao lijep, sređen i uredan grad. Čestitajući Banjalučanima krsnu slavu - Spasovdan, Dodik je poželio da se grad još više razvija.

- Mislim da Gradska uprava rješava neke nagomilane probleme i da u tom pogledu idemo u dobrom pravcu. Ovo je i prilika da vidimo kako se ostvaruju ti rezultati i budući planovi - izjavio je Dodik.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić čestitao je Spasovdan građanima i prijateljskim gradovima - Beogradu i Istočnom Sarajevu, te izrazio zadovoljstvo što su na pomolu rješenja dva krupna komunalna gradska problema.

- Skupština grada sutra odlučuje o najvećem komunalnom i finansijskom problemu - gradnji nove toplane i grad je spreman da počne pripremne radove, ukoliko parlament usvoji tu odluku. Cilj nam je da tokom ove sezone dobijemo novu toplanu - naglasio je Radojičić.

On je naveo da u ponedjeljak počinju radovi na izgradnji primarnog vodovoda "Crno vrelo", vrijedni oko dva miliona KM.

Obilježavanju krsne slave Banjaluke prisustvovali su premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović, kao i brojne visoke zvanice iz javnog, političkog i društvenog života.

10.00... Nakon liturgije, osveštano je slavsko žito i kolač. Po završetku slavskog obreda, održana je Spasovdanska litija oko Sabornog hrama u kojoj je učestvovalo sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve i veliki broj Banjalučana.

Liturgija povodom Spasovdana

Liturgiji je, između ostalih, prisustvao i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Gradonačelnik je ranije čestitao svim Banjalučanima slavu grada Spasovdan.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić

- Grad Banjaluka je sa svečanostima povodom slave grada počeo juče, kada je održan koncert "U susret Spasovdanu", a danas nastavljamo sa liturgijskim svečanostima i litijom - rekao je Radojičić.

On je napomenuo da su povodom slave grada predviđeni i sportski događaji, a večeras će biti odigrano i finale fudbalskog kupa Banjaluke izmeću klubova Borac i Krupa.

- Pozivam sve Banjalučane da se pridruže ovim događajima, jer je ovo slava svih građana. Nadam se da ćemo svaku narednu slavu dočekati sa riješenim određenim komunalnim i drugim pitanjima, jer u ovom momentu imamo mnogo planova i ideja kako da do sljedećeg Spasovdana grad bude još bolji - rekao je Radojičić.

U hotelu "Bosna", povodom obilježavanja slave grada Banjaluka i Sabornog hrama Hrista Spasitelja, organizovan je svečani ručak, kojem je, između ostalih, prisustvovaala i premijerka Željka Cvijanović.

Svečana litija povodom obilježavanje krsne slave grada Banja Luka - Spasovdana
Foto: RTRS

Svečana litija povodom obilježavanje krsne slave grada Banja Luka - Spasovdana
Foto: RTRS

Svečana litija povodom obilježavanje krsne slave grada Banja Luka - Spasovdana
Foto: RTRS

Svečana litija povodom obilježavanje krsne slave grada Banja Luka - Spasovdana
Foto: RTRS