latinica  ћирилица
25/05/2017 |  12:37 ⇒ 13:12 | Autor: RTRS

Demanti Agro Holdinga na prilog RTRS-a

Kompanija d.o.o. Agro Holding, Bošnjačkih šehida 1 Cazin poslala je demanti na prilog naše televizije od 23.05.2017 pod nazivom "Skandalozno - U Mesnoj industriji "Impro" nema mjesta za spomen-ploču srpskim borcima!" . Demanti prenosimo u cjelosti.
Agroholding - logo (Foto: ilustracija) -
Agroholding - logo (Foto: ilustracija)

Poštovani,

Zbog niza neistina iznesenih 23.05.2017. godine u tekstu pod naslovom “Skandalozno - U Mesnoj industriji "Impro" nema mjesta za spomen-ploču srpskim borcima!“ a u cilju cjelovitog i istinitog informiranja javnosti te u skladu sa Kodeksom za štampu i online medije koji je objavilo Vijeće za štampu Bosne i Hercegovine, zahtijevamo da na web stranici, na istoj poziciji na kojoj je objavljen pomenuti tekst, objavite demanti.

Također ukoliko je prilog istog sadržaja objavljen u Vašim informativnim emisijama, zahtijevamo da u istima objavite i demanti.

Od Vas tražimo da i tekst demantija objavite u cjelini, kako slijedi a ukoliko to ne uradite protiv vas će biti upućena prijava Žalbenoj komisiji Vijeća za štampu i Regulatornoj agenciji za komunikacije.

U nizu dezinformacija kojima tekst obiluje najveća i najzlonamjernija je svakako ničim potkrijepljena, neprovjerena i netačna tvrdnja autora teksta “da je prva odluka koju je novi vlasnik uveo uklanjanje spomen ploče za pet poginulih boraca VRS, radnika Impra.“

Vlasnik nije svojevoljno uklonio spomen ploču. Boračkoj organizaciji Prijedor, je ponuđeno da spomen ploča bude postavljena ispred kruga fabrike kako bi joj bez obzira na radno vrijeme, i da li je kapija fabričkog kruga otvorena ili ne, u svaka doba bilo moguće pristupiti i izraziti pijetet prema stradalima. Iz boračke organizacije su boljim rješenjem smatrali premještanje spomen ploče u spomen sobu u Mjesnoj Zajednici Brezičani koja je u neposrednoj blizini fabrike.

Mi iz Agro Holdinga smo u svako doba spremni sa porodicama stradalih i predstavnicima boračkih organizacija razgovarati i naći najbolje rješenje koje će zadovoljiti sve zainteresovane strane.

Također iznesenim dezinformacijama vezanim za način rada koji se odvija po Halal standardu nanosite štetu ugledu mesne industrije Agro Holding.

Halal standard počiva na preventivno-proaktivnoj metodi te je kompatibilan sa međunarodnim standardima upravljanja kvalitetom (ISO, HACCP i drugi). Karakteristike halal proizvoda su prihvatljive za sve životne dobi i za pripadnike svih konfesija, garant su zdravstveno ispravnih proizvoda te su prisutni na svim podrjučima svijeta kao dodatna kontrola koja obezbjeđuje sigurnost kvalitete, stoga halal hranu preporučuje i Svjetska zdravstvena organizacija.

Halal tržište čini populacija od 1,6 milijardi ljudi u svijetu a globalno tržište halal proizvoda i usluga je procijenjeno na 2.770 milijardi američkih dolara. Sve ozbiljne korporacije iz Evrope koje se bave proizvodnjom i izvozom hrane okreću se halal standradu jer im omogućava godišnji plasman od više stotina miliona eura halal certificiranih proizvoda širom svijeta.

Također, pokretanje fabrike koja je u potpunosti remontovana i u čiju su revitalizaciju uložena ogromna sredstva donosi višestruku korist ne samo za Prijedor, već i za Bosnu i Hercegovinu, jer znači zapošljavanje, stvaranje dohotka i povećanje izvoza.

Agro Holding sa radom i otkupom kreće već iduće sedmice a još jedna neistina u vašem zlonamjernom tekstu “Da od toga nemaju ništa ni ovdašnji sitni proizvođači stoke, pokazuje činjenica da cazinski vlasnici u okviru svoje proizvodnje imaju i uzgoj goveda“ nije provjerena a time ni sasvim tačna.

Agro Holding ima svoju proizvodnju ali i kapacitet za otkup, stoga pozivamo poljoprivrednike i buduće kooperante da nam se jave kako bismo od njih otkupili junad i telad, javiti se mogu na brojeve telefona 052 334 536, 061 580 680 ili na email adresu agroholdingprijedor@gmail.com

Iza kupovine ne stoje kako ste tendenciozno naveli “neki od bivših članova Islamske zajednice u BiH“ i dodali da novac “navodno stiže iz arapskih zemalja“. Mesnu industriju Impro kupila je bosanskohercegovačka kompanija Agro Holding kojoj ovakvim izvještavanjem kaljate ugled i nanosite štetu.

Podsjetićemo da je nekadašnji mesni gigant 2011. godine zatvoren te da je stotinu radnika ostalo na ulici. Agro Holding kreće sa radom što znači i zapošljavanje bivših i novih radnika u pogonima.

Plan je u prvoj fazi zaposliti 60 ljudi, vodeći se prvenstveno strukovnim referencama ali i pazeći na osjetljivi nacionalni balans. Mjesta će biti za bivše radnike koji u međuvremenu nisu penzionisani ali i povratnike, kao i mladi kadar koji traži zaposlenje.

U cilju cjelovitog i istinitog informiranja javnosti, zahtijevamo da u informativnom programu i web stranici, na istoj poziciji na kojoj je objavljen pomenuti tekst, objavite demantij dostavljen redakciji.

S poštovanjem

Mladen Bosančić

Predstavnik Agro Holdinga za Republiku Srpsku

066 800 693