latinica  ћирилица
25/05/2017 |  14:16 ⇒ 14:31 | Autor: RTRS

Unaprijediti privrednu saradnju sa Mađarskom

U Banjaluci je održan sastanak predstavnika Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske i Privredne komore Srpske sa predstavnicima mađarsko-bh. poslovnog savjeta.
Sastanak predstavnika Ministarstva za ekonomske odnose i Privredne komore sa predstavnicima mađarsko-bh. poslovnog savjeta - Foto: RTRS
Sastanak predstavnika Ministarstva za ekonomske odnose i Privredne komore sa predstavnicima mađarsko-bh. poslovnog savjetaFoto: RTRS

Ovo je prva posjeta predstavnika Savjeta, koji je formiran u februaru ove godine, a kojeg čine privrednici i predstavnici značajnih mađarskih preduzeća, kao što je MOL, Telekom Mađarske, klirinške kuće i drugi, a koji ima za cilj intenziviranje i konkretizaciju privredne saradnje između BiH/Republike Srpske i Mađarske. Slične savjete Mađarska je uspostavila sa Crnom Gorom i Srbijom.

Razgovarano je o više potencijalnih sektora saradnje, kao što je IT sektor, metalski i energetski, ali i potencijal za druge oblasti. Zaključeno je da će u narednom periodu pojedine zainteresovane kompanije iz Mađarske poslati pisma namjere, kako bi bile nastavljene aktivnosti na konkretizaciji saradnje.

Iako Republika Srpska sa Mađarskom ostvaruje spoljnotrgovinski promet od 183 miliona KM u 2016. godini i trenutno u Srpskoj posluje dvadesetak privrednih društava čiji su osnivači iz Mađarske, ocijenjeno je da postoji prostor za unapređenje saradnje. Predloženo je da se u narednom periodu organizuje forum na kome bi privrednici i institucije mogli da konkretno razgovaraju, kako o razvoju spoljnotrgovinske razmjene, tako i o mogućim direktnim ulaganjima u privredu Republike Srpske, pri čemu su resorna ministarstva i Privredna komora Republike Srpske iskazale spremnost da pruže svu neophodnu pomoć u organizaciji ovakvog skupa.