latinica  ћирилица
25/05/2017 |  15:07 ⇒ 17:07 | Autor: RTRS

Banjaluka, Nevesinje i I.N.Sarajevo obilježavaju Spasovdan (VIDEO)

Srpska pravoslavna crkva danas obilježava Vaznesenje Gospodnje-Spasovdan. Spasovdan je slava grada Banjaluke i opština Nevesinja i Istočno Novo Sarajevo.
Banjaluka, Spasovdan -
Banjaluka, Spasovdan

U Banjaluci je povodm Spasovdana, služena Sveta arhijerejske liturgije u Hramu Hrista Spasitelja. Liturgiju su služili episkopi Јefrem i Sergije, uz prisustvo brojnih Banjalučana.

Gradonačelnik Igor Radojičić, poručio je da se nada da će Banjaluka svaki naredni Spasovdan dočekati sa nekim od rješenja za komunalne i druge važne projekte.

- Skupština grada sutra odlučuje o najvećem komunalnom i finansijskom problemu - gradnji nove toplane i grad je spreman da počne pripremne radove, ukoliko parlament usvoji tu odluku. Cilj nam je da tokom ove sezone dobijemo novu toplanu - neveo je Radojičić.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je čestitao Banjalučanima krsnu slavu, poželivši da se grad još više razvija.

- Mislim da Gradska uprava rješava neke nagomilane probleme i da u tom pogledu idemo u dobrom pravcu. Ovo je i prilika da vidimo kako se ostvaruju ti rezultati i budući planovi - rekao je Dodik.

Dan i Krsnu Slavu- Spasovdan, proslvlja i Opština Istočno Novo Sarajevo. Nakon liturgije, u crkvi Svetog Đorđa služen je i parastos i položeno cvijeće na spomenik poginulim borcima Sarajevske mehanizovane brigade.

Načelnik opštine Ljubiša Ćosić kaže da je prioritet infrastrukturni razvoj.

Spasovdan ili Vaznesenje Gospodnje, hrišćanski je praznik koji se obilježava 40 dana nakon Vaskrsa.