latinica  ћирилица
25/05/2017 |  15:37 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

Zvizdić očekuje odgovore na Upitnik iz Srpske u narednih sedam dana (VIDEO)

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić rekao je danas u Sarajevu da očekuje da Republika Srpska u narednih sedam dana dostavi svoje odgovore na Upitnik Evropske komisije.

"S obzirom da su formirana sva tijela u mehanizmu koordinacije, da su vrlo jasne procedure, da su jasna pravila igre, da je potpuno jasno učešće, transparentnost, vidljivost i ustavne nadležnosti svih učesnika u mehanizmu koordinacije očekujem da će, a tako je dogovoreno, to biti urađeno u narednih sedam dana, poslije čega ćemo da definišemo jedinstvene odgovore ispred BiH i pripremimo ih za fazu prevođenja", rekao je Zvizdić na konferenciji za novinare.

On je istakao da su odogovori ili doprinos Republike Srpske na Upitnik pripremljeni i da se očekuje da budu dostavljeni i uneseni u jedinstven inforamcioni sistem gdje će biti preklopljeni odgovori svih institucija i vidjeće se da li postoji potpuna saglasnost i komaptibilnost.

"Do sada su svi nivoi vlasti, od kantona do BiH, dali svoje doprinose, svoj osvrt na postavljena pitanja, u skladu sa nadležnostima i temama koje su dobili. Takvi doprinosi uneseni su u jednistveni informacioni sistem koji značajno pomaže da vidimo kompatibilnost takvih pitanja. Republika Srpska nije unijela svoj doprinos. Da je to urađeno imali bi praktično osnovu ili kostur za svih 3.242 pitanja", naveo je Zvizdić.

Prema njegovom mišljenju, ne postoje odgovori kantona, entiteta i BiH, nego postoji samo jedan odgovor BiH prema EU.

"U onim odgovorima gdje postoji potpuna kompatibilnost on je završen i kao takav biće usvojen na tijelima mehanizma koordinacije i ide u dalju fazu prevođenja. Tamo gdje eventualno postoje razlike, oni koji su imenovani u radne grupe trebaju da razgovaraju o tim razlikama i dođu do rješenja koje je prihvatljivo za sve učesnike u mehanizmu koordinacije", pojasnio je Zvizdić.

Kad je riječ o prevodu odgovora na Upitnik, Zvizdić je potvrdio da postoji problem jer se na konkurs nije javila nijedna agencija koja ima kapacitet da u određenom vremenskom periodu na profesionalan način prevede 25.000 stranica.

"Postoji ideja da BiH odgovore dostavi na hrvatskom jeziku, koji je jedan od oficijelnih jezika EU", kaže Zvizdić.

Govoreći o mehanizmu koordinacije, Zvizdić je rekao da su formirana sva njegova tijela i da se on implementira u skladu sa dinamičkim planom i njegovom funkcijom.

"Mehanizam koordinacije je usvojen kao instrument koji će pomoći BiH da uspješno finalizuje sve aktivnosti koje je čekaju i u fazi Upitnika Evropske komisije, ali i poslije njega", istakao je Zvizdić.

On je poručio da je mandatni cilj sadašnje vlasti kandidatski status za članstvo u EU i aktiviranje MAP-a kao narednog koraka ka članstvu u NATO.

"I jedan i drugi proces biće sigurno završeni krajem ove ili početkom naredne godine, da li će to biti plus ili minus dva mjeseca teško je sada procijeniti. Budući da je evropski i NATO put bio potpuno blokiran stotinu mjeseci prije nego što je bio imenovan ovaj Savjet ministara BiH prihvatljivo je i ako probijemo rokove za nekih mjesec ili mjesec i po", smatra Zvizdić.

Izvor: SRNA