latinica  ћирилица
25/05/2017 |  18:46 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

Merkator preuzima Konzum u BiH (VIDEO)

Na tržište BiH ponovo bi se mogao vratiti Merkator! Tko je bar planirano restrukturiranjem koncerna Agrokor i njegovih kompanija u BiH. Plan je predstavnicima nadležnih bh. i entitetskih institucija u Sarajevu predstavio povjerenik hrvatske Vlade za Agrokor Ante Ramljak.
Sastanak o Agrokoru - Foto: RTRS
Sastanak o AgrokoruFoto: RTRS

Većina proizvodnih kompanija u BiH posluje veoma stabilno, dok Konzum BiH i Velpro posluju sa relativno dobrim, ali nezadovoljavajućim rezultatima, kaže hrvatska strana koja ističe i plan rješenja.

- Mislim da ćemo riješiti taj problem tako što ćemo kompanije vratiti Merkatoru - rekao je Ramljak.

Merkator će, kako je rečeno, na sebe preuzeti i obaveze prema dobavljačima i zaposlenima.

- Na taj način ćemo napraviti restruktuiranje svih obaveza koje su dospjele prema dobavljačima i dati sigurnost zaposlenicima - naveo je Ramljak.

Dok Ramljak napominje da definitivne odluke još nisu donesene, predstavnici BiH podržavaju plan. Ističu da je svima u interesu da restrukturiranje Agrokora i njegovih kompanija u BiH uspije.

- Nama je u interesu da uspije kako bismo održali postojeća radna mjesta, kojih je mnogo, te kako bismo održali i pomogli brojnim dobavljačima, kojih je samo u BiH preko 1.300 i kako bismo uopšte održanjem ovog sistema pomogli ekonomiji BiH - rekao je Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Da se ide u dobrom pravcu, smatra i ministar trgovine i turizma Srpske Predrag Gluhaković. Srpskoj je, kaže, u interesu da se nastavi saradnja, s obzirom na broj dobavljača vezanih za Konzum. Na sastanku je otvoreno i pitanje plaćanja obaveza.

- Imamo informaciju da su oni to sveli sa 180 na 90 dana, što je sigurno dobro. To je jedan veliki pomak za nas - rekao je Gluhaković.

U Agrokorovim kompanijama u BiH zaposleno je oko 5.200 radnika. Prema procjenama, dobavljači u Srpskoj čekaju isplatu 2,8, a u Federaciji 66 i po miliona evra.