latinica  ћирилица
25/05/2017 |  19:07 ⇒ 26/05/2017 | 07:57 | Autor: RTRS

Senat Univerziteta u Banjaluci o Darvinovoj teoriji evolucije (VIDEO)

Biblija ili Darvinovo "Porijeklo vrsta"? Dva odgovora na pitanje o postanku čovjeka. Istovremeno, dvije teorije koje dijele vjernike od nevjernika.
Sjednica Senata Univerziteta u Banjaluci - Foto: RTRS
Sjednica Senata Univerziteta u BanjaluciFoto: RTRS

U moru podjela, srpsku javnost podijelio je i Darvin. Dok ga jedni brane, drugi bi da ga revidiraju. Stav Senata Univerztiteta u Banjaluci je jasan - ni Senat, ni skupštinski odbori nisu mjesto za takve rasprave, već naučni skupovi.

Posljednja karika evolucije ili savršeno djelo Božije? Nauka je na jednoj, religija na drugoj strani. Obje teorije jednako se izučavaju u školama, pa i đaci na njih odgovaraju prema ubjeđenjima. Јedni misle da je Darvin u pravu, drugi, pak, da je Bog stvorio čovjeka.

Ipak, više od vijek i po nakon Darvinove teze, teorija evolucije, za razliku od učenika, podijelila je srpske intelekualce. Ideja o reviziji Darvinove teorije i njenom izbacivanju iz udžbenika stigla je iz Amerike.

Od koga potičemo? - temeljno je pitanje biologije. Najpotpuniji odgovor do sada jedino je dao Čarls Darvin. Ipak, taj odgovor trpi velike urarce, sve više je onih koji zahtijevaju njegovu reviziju, jer on se kosi sa onim što kaže religija.

Peticija o kojoj se sve više raspravlja i u Srpskoj, stigla je iz Srbije. Sve je pokrenuo hirurg u penziji, Radmilo Rončević, koji tvrdi da je Darvinova teorija evolucije, zasnovana na spekulacijama.

- Mi smo u peticiji koju smo iznijeli pobili osnovne i glavne stavove teorije evolucije. Nije svejedno kako će naša djeca, pokoljenja shvatiti kako je nastao život i šta je čovjek. To nije malo pitanje. To je veliko nacionalno pitanje - smatra Rončević.

Iza njegove ideje stalo je još 166 intelektualaca. Polemika se ne stišava, a o svemu će se izjasniti i Skupština Srbije. Ideja koja je podijelila srpsku javnost, pitaju li se naučnici, samo je još jedan napad onih koji vjeruju da je čovječanstvo posljedica božanskog djelovanja.

- Nedpustivo je da se na časovima prirodnih nauka prećutkuju i negiraju naučna saznanja. Pravo mjesto o raspravama o teoriji evolucije nisu peticije, već naučni skupovi, konferencije i priznate naučno-stručne publikacije - ističe doc. dr Biljana Lubarda, šef Studijskog programa biologija na Prirodno matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci.

To je i stav Senata Univerziteta u Banjaluci. Hoće li jedna od okosnica savremene biologije biti istrgnuta iz udžbenika i da li je Darvinovoj teoriji odzvonilo u Srpskoj, odgovor ipak treba tražiti na naučnim skupovima.