latinica  ћирилица
25/05/2017 |  20:12 | Autor: RTRS

Duga čekanja na njemačku vizu!

Početkom prošle godine državljanima zemalja zapadnog Balkana olakšano je zapošljavanje u Njemačkoj, čime se u ambasadama smanjio broj zahtjeva za azil, ali drastično povećao broj zahtjeva za vizu.
Pik - oglasi za termin u ambasadi Njemačke - Foto: RTRS
Pik - oglasi za termin u ambasadi NjemačkeFoto: RTRS

Najviše  radnika iz BiH zainteresovano je za odlazak iz BiH, zbog čega je Ambasada Njemačke u Sarajevu obustavila davanje termina za podnošenje zahtjeva za vize. Građani BiH koji već sedmicama čekaju termine zabrinuti su jer bi im njemački poslodavci, zbog čekanja, mogli uskoro raskinuti ugovore.

Prema riječima portparola Njemačke ambasade u Sarajevu, Nataše Garlof -Јonkers, zbog toga što je broj zahtjeva za vize drastično porastao, došlo je i do produženog vremena čekanja. Naglasila je da ambasada u ovom trenutku, uprkos kadrovskom pojačanju odjela za vize, ne može ponuditi više termina. Iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH kažu da je najvjerovatniji razlog za duga čekanja to što su termini za podnošenje zahtjeva za vize zauzeti do kraja 2017. godine.

Agencija za rad i zapošljavanje BiH i Savezna agencija za zapošljavanje Njemačke već nekoliko godina šalju medicinare iz BiH u Njemačku na osnovu Dogovora o zapošljavanju medicinskih radnika iz BiH.

Izvor: Klix