latinica  ћирилица
25/05/2017 |  22:04 ⇒ 22:04 | Autor: RTRS

Vulin: Kosovo jeste Srbija, a Haradinaj- zločinac na privremenoj slobodi

Kosovo i Metohija jeste Srbija, a Ramuš Haradinaj je neosuđeni zločinac na privremenoj slobodi, izjavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin, povodom Haradinajeve izjave da "Srbija neće postojati na Kosovu kada on bude premijer".
Aleksandar Vulin - Foto: TANЈUG
Aleksandar VulinFoto: TANЈUG

"Ako Srbije nema i neće je biti na Kosovu i Metohiji, zašto se od Srbije traži da razgovara sa kosovskim Albancima i zašto prave skupove za koje pre nego što zakažu, pitaju da li će /premijer Aleksandar/ Vučić doći i da li Srbija hoće da razgovara?", upitao je Vulin.

On je postavio pitanje, ako nema Srbije, zašto Kosovo nije član UN i zašto Haradinaj mora da se krije od potjernica izdatih od Srbije, te zašto albanski lobisti iz cijelog svijeta prijete i mole da Srbija ne sprečava učešće Kosova u Unesku.

"Zašto Kosovo nema vojsku, zašto je najviša vlast na Kosovu Unmik i zašto sa pasošima Kosova i Metohije najviši predstavnici Albanaca jedva da mogu da napuste i prištinski aerodrom?", pita Vulin.

On je poručio Albancima da, svaki put kad pomisle da Srbija nije na Kosovu, probaju da pod svojom zastavom sjednu među priznate članice UN i međunarodne zajednice.

"Kosovo i Metohija je, prema Rezoluciji 1244, teritorija pod privremenom upravom UN, a Haradinaj neosuđeni zločinac na privremenoj slobodi", poručio je Vulin.

Kandidat za premijera samoproglašenog Kosova Ramuš Haradinaj, koji je i predsjednik Alijanse za budućost Kosova, izjavio je danas sa predizbornog skupa u Peći da, ukoliko bude izabran, "Srbija neće postojati na Kosovu".

Haradinaj, koji je i nekadašnji komandant terorističke Oslobodilačke vojske Kosova /OVK/, tvrdi da ne postoji nijedno pitanje o kome će razgovarati ili bilo kakav sastanak kome će prisustvovati sa delegacijom Beograda, izuzev u svojstvu premijera suverene države.

Tužilaštvo Srbije tereti Haradinaja za teška djela ratnog zločina na Kosmetu 1998, odnosno 1999. godine.

Izvor: SRNA