latinica  ћирилица
26/05/2017 |  07:56 ⇒ 27/05/2017 | 11:57 | Autor: RTRS

Konferencija "Investiraj u Trebinje 2017" (FOTO/VIDEO)

"Investiraj u Trebinje " - naziv je dvodnevne investicione konferencije koja se održava u ovom gradu.
Investiciona konferencija "Investiraj u Trebinje" - Foto: SRNA
Investiciona konferencija "Investiraj u Trebinje"Foto: SRNA

Konferencija je okupila one koji već ulažu u Trebinje, ali i one koji tek planiraju da realizuju svoje projekte na jugu Srpske. Tu su privrednici iz nekoliko zemalja, uključujući Srbiju, Holandiju, Tursku, Kinu. Neki od njih već danas su objelodanili svoje investicione poduhvate u vezi sa Trebinjem.

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju u Vladi Republike Srpske Zlatan Klokić izrazio je nadu da će konferencija dovesti do novih investicija u Trebinju, gradu koji je za Republiku Srpsku veoma značajan kao motor razvoja Hercergovine sa svim potencijalima.

Ministar Zlatan Kokić

"Uvjeren sam da će ova konferencija donijeti nove vrijednosti, koje će grad pokrenuti još brže i još snažnije, uz punu podršku Vlade Republike Srpske", rekao je Klokić i čestitao domaćinima na dobroj organizaciji.

Konferenciju je svečano otvorio gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, ističući da su prednosti ovog grada blizina evropskog tržišta, efikasna lokalna uprava i stimulativna poreska politika, zatim značajan hidropotencijal, plodno zemljište i turizam.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović

U Trebinju su domaći i strani privredni subjekti, članovi regionalnih i državnih privrednih komora, predstavnici gradova i opština Republike Srpske i ministri u Vladi Srpske.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik učestovavao je u radu konferencije u popodnevnim časovima i sastao se sa gradonačelnikom Trebinja Lukom Petrovićem. Dodik je rekao da je ova lokalna zajednica uvijek imala podršku svih republičkih institucija, kao strateško mjesto za razvoj ovog dijela Srpske.

Predsjednik Srpske na konferenciji u Trebinju (Foto: RTRS)

Dodik je istakao da se poslovna klima u Trebinju mijenja na bolje, a pozitivni su i parametri koji ukazuju na privredni rast i zaposlenost.

- Postoji potreba za radnim mjestima i treba da animiramo one koji žele da rade - poruka je predsjednika Srpske.

U Volujcu kod Trebinja uskoro bi trebalo da počne izgradnja fabrike za proizvodnju medicinske opreme, koja će zaposliti oko 170 osoba sa invaliditetom, rekao je danas predsjednik Udruženja osoba sa invaliditetom BiH Zijad Arapčić.
Arapčić je dodao da će i oko 1.000 ljudi raditi kod kuće, odnosno ručno montirati medicinsku opremu.

"Nadamo se da će sve osobe s invaliditetom koje mogu da rade na ovaj način naći zaposlenje i da će se osjećati korisnim jer će moći da žive od svog rada", rekao je Arapčić i dodao da će biti mjesta i za fizički zdrave osobe.

On je naveo da će gradnja fabrike trajati od osam mjeseci do godinu dana, te izrazio zahvalnost gradonačelniku Trebinja Luki Petroviću i njegovom kabinetu koji su omogućili da se u najbržem roku završi potrebna dokumentacija.

Na konferenciji je istaknuto da je u završnoj fazi i registracija preduzeća, odnosno društva sa ograničenom odgovornošću koje će se baviti profesionalnom rehabilitacijom i zapošljavanjem osoba sa invaliditetom.

Na investicionoj konferenciji u Trebinju investitori iz Holandije i Turske pokazali su ozbiljnu zainteresovanost za ulaganja u tekstilnu industriju, rekonstrukciju Starog grada, te druge predstavljene projekte.

Bart Brauer, vlasnik tekstilne kompanije "B i B tekstil grupa" /B&B Tekstil group/ iz Holandije rekao je da je zainteresovan da investira u tekstilnu industriju u Trebinju i Hercegovini, napominjući da je na investicionu konferenciju stigao da bi se detaljnije upoznao o mogućnostima obnove starih pogona i o raspoloživoj radnoj snazi.

Investiciona konferancija traje dva dana. Danas su na programu panel diskusije o infrastrukturi, privredi, poljoprivredi i turizmu, a sutra o zakonodavno-pravnim pogodnostima.