latinica  ћирилица
26/05/2017 |  08:03 ⇒ 11:49 | Autor: RTRS

Danas nastavak disciplinskog postupka protiv Salihovića

Pred disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH danas će biti nastavljen postupak protiv suspendovanog glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića.
Goran Salihović - Foto: SRNA
Goran SalihovićFoto: SRNA

Nakon ročišta koje je održano 24. aprila, glavni disciplinski tužilac Alena Kurspahić rekla je novinarima da će naredna ročišta biti održana 26. i po potrebi, 29. maja kada će biti saslušano sedam svjedoka koji se do sada nisu odazvali ispitivanju.

To su tužioci Dubravko Čampara, Milorad Barašin, Maja Ilić Stupar i Ćazim Hasanspahić, te novinar Mato Đaković, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsad Vilić, direktor OBA Osman Mehmedbašić, te stručni savjetnik u Tužilaštvu BiH Mirza Јamaković.

Na prethodnom ročištu, koje je bilo zatvoreno za javnost, saslušani su Nikola Špirić kao bivši predsjedavajući Savjeta ministara BiH, te tužioci Mirza Hukeljić, Božo Mihajlović i Eldina Bijuk.

Kancelarija disciplinskog tužioca tereti Salihovića da je propustio da traži svoje izuzeće u predmetima kada je postojao sukob interesa, da se upustio u neprimjerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku, da je omogućio vršenje dužnosti tužioca licima koja za to nisu zakonom ovlašćena, te da se miješao u postupanje sudije ili tužioca.

Među Salihovićevim prekršajima je namjerno davanje lažne ili nedovoljne informacije u vezi sa prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, unapređenjem i napredovanjem u službi ili bilo kojim drugim oblastima koje su u nadležnosti VSTS-a, te da je svojim ponašanjem doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet Tužilaštva BiH.

Izvor: Srna