latinica  ћирилица
26/05/2017 |  08:43 ⇒ 09:07 | Autor: RTRS

Britanija i SAD ponovo razmjenjuju obavještajne podatke

Policija Velike Britanije je saopštila da su ponovo počeli da dijele informacije sa bezbjednosnim agencijama SAD, čime je završen period napetosti zbog pojavljivanja povjerljivih podataka u američkim medijima u vezi sa napadom u Mančesteru.
Fotografije bombe korištene u napadu u Mančesteru (Foto: ilustracija RTRS / NY Times) -
Fotografije bombe korištene u napadu u Mančesteru (Foto: ilustracija RTRS / NY Times)

"Iako obično ne komentarišemo informacije koje se odnose na dogovore o razmjeni informacija, nakon što smo dobili svježa uvjeravanja, ponovo blisko sarađujemo sa ključnim patnerima širom svijeta, uključujući i sve iz obavještajne alijanse 'Pet očiju''', rekao je glavni oficir Britanije za protivterorizam Mark Rouli, prenosi Rojters.

Alijansu "Pet očiju" čine Britanija, Novi Zeland, SAD, Kanada i Australija.

Ranije je premijerka Britanije Tereza Mej razgovarala sa predsjednikom SAD Donaldom Trampom, rekavši mu da obavještajni podaci koje dvije zemlje podijele moraju ostati povjerljivi.

Britanska policija uhapsila je osam osoba zbog sumnje da su umiješani u teroristički napad u Mančesteru u ponedjeljak veče kada je Salman Abedi u areni nakon koncerta aktivirao eksploziv i ubio 22 osobe, mahom tinejdžere. U dosadašnjoj istrazi otkriven je novi detalj, koji navodi na to da terorista nije djelovao sam.

Pronađen je eksploziv grupe za koju se sumnja da planira da izvede nove udare. Britanska štampa piše i da je od martovskog napada u Londonu osujećeno pet udara, a čitaoci su saznali i da je, možda, Abedija na zločin nije navela ID već osveta za prijatelja kojeg su Englezi na smrt izboli prošlog maja u Mančesteru – njihovom rodnom gradu.

Izvor: Tanjug/RTS, Politika