latinica  ћирилица
26/05/2017 |  08:48 ⇒ 09:08 | Autor: RTRS

Autor filma o Јasenovcu savjetnik rektora Sveučilišta u Zagrebu

Hrvatski režiser Јakov Sedlar, koji se proslavio filmom "Јasenovac – istina", u kome relativizuje broj žrtava ustaškog režima, postao je posebni savjetnik za kulturu rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa.
Јakov Sedlar -
Јakov Sedlar

Na sajtu Sveučilišta u Zagrebu navedeno je da je Sedlar posebni savjetnik rektora za kulturu.

U filmu "Јasenovac – istina" reditelj je relativizovao stradanje tokom ustaškog režima u Hrvatskoj navodeći da je u tom koncentracionom logoru stradalo 18.000 Srba.

Za taj film Sedlar je dobio nagradu Grada Zagreba za film i pozorište, uprkos protivljenju dijela hrvatske javnosti.

Njemački dnevnik Frankfurter rundšau objavio je oštru kritiku povodom tog filma, navodeći da je riječ o projektu koji falsifikuje istoriju, konstatujući da Sedlar u filmu Јasenovac predstavlja ne kao logor smrti već kao sabirni centar i radni logor.

Na Sedlarov film reagovali su istoričari, predstavnici srpske i romske zajednice u Hrvatskoj, Centar "Simon Vizental", koji je upozorio da tim filmom "sramotno želi da se promijeni istorija Nezavisne Države Hrvatske i da se negiraju razmjere užasnih zločina počinjenih u koncentracionom logoru Јasenovac".

Antifašistička liga Hrvatske podnijela je krivičnu prijavu zbog, kako je navedeno, krivičnog djela – javno podsticanje na nasilje i mržnju.

Izvor: RTS